Ana SayfaGüncelLeyla Güven 175 gündür açlık grevinde, ölüm orucunda 2’nci gün

Leyla Güven 175 gündür açlık grevinde, ölüm orucunda 2’nci gün

HABER MERKEZİ – Leyla Güven 175 gündür açlık grevinde, 4 ayı aşkın zamandır açlık grevinde olan 15 tutuklunun ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 2’nci gününde. Eylemcilerin talebi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması. Hükümetin çağrılara yanıtı olumsuz.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 175 gündür açlık grevinde, Güven’le beraber üç parlamenter daha açlık grevi yapıyor: Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler sürerken, farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklu da dün yani 30 Nisan itibariyle “ölüm orucuna” başladı.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama paylaşan tutuklular, talepler karşısında hükümetin sessizliğini eleştirmişti.

Tutuklular; binlerce insanın cezevlerinde açlık grevi eyleminde olmasına rağmen Adalet Bakanı’nın bir açıklama yapmamasının ‘adaleti sarstığını’, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un HDP Milletvekili olan Güven ile bir temas kurmamasının da ‘milletin iradesini ve milleti tanımadığı’ manasına geldiğini kaydetmişti.

Açıklamada direniş vurgusu yapılırken, “Direnişimizi zaferle taçlandıracağız ve mutlaka kazanacağız” denilmişti.

Ölüm orucuna başlayan siyasi tutukluların eylemi bugün ikinci gününde.

Temelli’den çağrı

Dün partisinin Meclis grup toplantısında 15 tutuklunun ölüm orucuna başlamasına dair kamuoyuna hareket geçme çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok” demişti.

“İstemiyoruz, ölümler olmasın. Seçim döneminde 8 insanımızı yitirdik. Defin hakkı gasp edildi. Şimdi ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var.
“Vaktimiz yok, böyle duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok. Bir kişinin bile ölmesini istemiyoruz, herkes harekete geçmeli.
“Bu meşru, haklı taleptir. Çağrımız bütün Türkiye’ye, bütün dünyaya. İnanıyoruz ki demokrasi güçleriyle bu tıkanıklık aşılacaktır.”

Temelli’nin bu çağrısının yanı sıra HDP milletvekilleri açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için Meclis’te oturma eylemi başlatmıştı.

Eylemcilerin talebi ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Hükümetin çağrılara yanıtı olumsuz

Aylardır süren açlık grevleri karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sigara ve cep telefonuna vergi zammı
Sonraki Haber
23. Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu