Ana SayfaEkolojiMersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli iki kez çatlamış

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli iki kez çatlamış

HABER MERKEZİ – Temeli geçtiğimiz sene atılan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı sırasında temelde iki kez çatlak oluştuğu belirtildi.

Geçtiğimiz sene 3 Nisan tarihinde temeli atılan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin inşaatın başladığı günden bu yana iki kez çatladığı bildirildi.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre projesini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu’nun (Rosatom) yürüttüğü inşaattaki ilk çatlak yazın meydana geldi.

80 metre eninde, 80 metre boyundaki yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturtulacağı temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü ve üzerine beton döküldü.

Bu işlemin ardından temelin bazı bölümlerde çatlaklar oluştu. İlk çatlak Temmuz ayında tespit edilirken, sorunlu beton kırıldı, yerine yenisi atıldı.

İzleyen günlerdeyse Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Nükleer Düzenleme Kurulu, bir kez daha bazı bölümlerde çatlakların olduğunu saptadı.

Söz konusu bölge de yeniden yapıldı.

Habere göre kot seviyesine kadar olan bölümün inşaatı devam ederken, ardından 80 metre yüksekliğinde bir bina inşa edilecek.

Santralin dört üniteden oluşması bekleniyor. Buna göre ilk ünite 2023 yılında tamamlanacak.

Yaşam savunucuları nükleere karşı

Akkuyu Nükleer Projesi için çalışmalar 2010’da başlamıştı.

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santral projesi, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom tarafından yürütülüyor.

Yaşam savunucuları, nükleer santral projesine tüm canlılara ve doğaya vereceği zarar sebebiyle karşı çıkarak yapımının durdurulmasını talep ediyor.

Savunucular bu çağrılarına gerekçe olarak etkileri bugün dahi gözlemlenen Çernobil Faciası’nı gösteriyor.

Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin dördüncü reaktöründe 1986 yılında meydana gelen patlama sonucu yüzbinlerce kişi hayatını kaybederken, bölge bugün bile yaşanmaz halde.

Previous post
İstanbul'dan Urfa'ya: Tutuklu yakınlarına yine abluka yine müdahale
Next post
8 yıl sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan'dan mesaj