Ana SayfaDünyaMitlerin izi sürülüyor: Bu çizgi romanda dünyayı kurtaran İnkalar

Mitlerin izi sürülüyor: Bu çizgi romanda dünyayı kurtaran İnkalar

HABER MERKEZİ – Peru’da “Ayar” isimli bir çizgi roman, dünyaya egemen “Batman” ve “Süpermen” isimlerindeki benzerlerine alternatif bir çizgide. Projenin arkasındaki isimlerden Oscar Barriga, köy köy gezerek İnkalar’a ait mit ve efsanelerin izini sürdüklerini, çocukların da ortaya çıkan karakterlerle kendilerini özdeşleştirebildiğini söylüyor.

Peru’da bir grup sanatçının emeğiyle hazırlanan “Ayar”, dünya genelinde her kesimin tanıdığı “Batman” ve “Süpermen”e alternatif bir çizgi roman.

Bu çizgi romanda geçen hikayeler Ekvador, Peru, Bolivya ve Şili’nin kuzeyine yayılan bir uygarlığın ardındaki felsefe ve mitleri gündeme taşıyor.

“Ayar” çocuklar arasında da popüler; projenin arkasındaki isimlerden Oscar Barriga’ya göre bunun nedeni çocukların ‘karakterleri kendileriyle özdeşleştirebilmeleri.’

Sözlü anlatılarla bugüne taşınan efsaneler

Projenin yaratıcısı Tawa Producciones’in yöneticisi Barriga, çocukluğundan bu yana Peru topraklarına hakim mitolojiye meraklı olduğunu söylüyor.

Küçükken iyi bir “Dragon Ball Z” ve “Knights of the Zodiac” takipçisi olduğunu belirten Barriga’ya göre bu çizgi romanlar ona dolaylı yoldan Asya ve Yunan mitolojisini öğretmiş.

O da Peru kültürünün benzer bir çizgi romanla konu alınabileceğini düşünmüş.

Bunun üzerine o ve ekibi işe koyulmuş. Şimdilerse ise kent kent, köy köy gezip nesilden nesile aktarılan efsanelerin ve mitlerin izini sürüyorlar.

Barriga, internetten de yararlanmalarına rağmen gittikleri yerlerde tanık oldukları yerel anlatıların kendileri için daha önemli olduğunu söylüyor.

Çocukların çizgi romandaki karakterlerle kendilerini özdeşleştirdiklerini belirten Barriga, “Bir çizgi romanın sadece biraz fantezi, yaratıcılık veya girişimciliğe sahip olmadığını, aynı amanda günümüzde ortadan kaybolan bir kimliği tanıttığını dile getiriyor.


Gazete Karınca
Previous post
ABD'de binlerce kadın kürtaj yasaklarına karşı sokağa çıktı
Next post
Tüketicinin de üreticinin de ekonomiye güveni yok