Ana SayfaGüncelMusa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi

Musa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi

HABER MERKEZİ – Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’i hedef gösterdikleri iddiasıyla yedi gazeteci hakkında açılan davanın duruşması ertelendi.

“Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3’üncü duruşmasına, başka bir davadan tutuklu bulunan kapatılan Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Ayrıca avukat Resul Tamur da duruşmada hazır bulundu.

Duruşma 2 Ekim’e ertelendi

Kemal Sancılı, müşteki Musa Çitil ile ilgili sosyal medyada bir yazısı ya da paylaşımı bulunmadığını belirterek, isnat edilen suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Mahkeme heyeti, Selim Gönenç hakkındaki yakalama talimatı infazının beklenmesi için duruşmayı 2 Ekim’e erteledi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda DİHA ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi,  sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle 7 gazeteci hakkında dava açmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili haberi paylaşan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer almıştı.

Haberi kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları iddia edilen dönemin DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci Abdulvahap Taş ile haberi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak”  iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Previous post
Pakize Hazar’ın ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsüne indirimli 2 yıl 6 ay hapis cezası
Next post
Açlık grevleri raporu Adalet Bakanlığı’na sunuldu