Ana SayfaDünyaNetanyahu hükümeti kuramadı, İsrail erken seçime gidiyor

Netanyahu hükümeti kuramadı, İsrail erken seçime gidiyor

HABER MERKEZİ – İsrail’de Başbakan Netanyahu’nun yeni koalisyon hükümetini kuramaması üzerine parlamento kendini feshederek, erken seçimlerin yapılmasının önünü açtı.

İsrail’de yaklaşık iki ay önce yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine erken seçim kararı alındı.

Knesset, yani İsrail parlamentosu yapılan oylamada kendini feshederek, 17 Eylül’de erken seçimlerin yapılmasının yolunu açtı.

9 Nisan’da yapılan seçimlerde çok az oy farkı ile Başbakan Benjamin Netanyahu’nun liderliğindeki Likud Partisi’nin birinci olmasının ardından, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin hükümeti kurma görevini Netanyahu’ya vermişti.

Sağcı partilerle birlikte bir koalisyon kurmaya çalışan Netanyahu’nun yürüttüğü görüşmeler, Evimiz İsrail (İsrael Beiteinu) partisinin lideri Avigdor Lieberman’ın herkese zorunlu askerlik hizmetinin yasalaşması ısrarı nedeniyle çıkmaza girmişti.

Milliyetçi çizgideki Lieberman, ultra Ortodoks erkeklerin de zorunlu askerlik hizmeti yapması gerektiği yönündeki talebinden vazgeçmemişti. Bu talebi kesinlikle reddeden ultra Ortodokslar da geri adım atmamıştı.

Netanyahu, hükümeti kurmak için kendisine tanınan süre dolana kadar çaba gösterse de partiler arasında uzlaşma sağlanamamıştı.

Benjamin Netanyahu’ya hükümeti kurmak için tanınan altı haftalık süre Çarşamba gece yarısı dolmuştu.

Hangi parti ne kadar sandalye kazanmıştı?

120 sandalyeli parlamentoda, Likud Partisi 35 sandalye kazanmıştı. Evimiz İsrail 5, ultra Ortodokslar da 16 parlamenter çıkarmıştı.

Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı ise 35 sandalye kazanmıştı.


DW Türkçe’den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hindistan seçimleri üzerine notlar – Tarık Ali
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanlığı: Erdoğan ve Trump G-20'de görüşecek