Ana SayfaGüncelOluç’tan ‘pazarlık’ iddialarına Demirtaş’ın sözleriyle yanıt

Oluç’tan ‘pazarlık’ iddialarına Demirtaş’ın sözleriyle yanıt

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Oluç, ‘İstanbul seçimleri öncesi yeni bir çözüm süreci anlamına mı geldiği’ yönündeki soruya Demirtaş’ın sözleriyle karşılık verdi, “HDP böyle ucuz pazarlıklar yapacak bir parti değildir” dedi. Oluç, açlık grevi eylemcilerinin hayatından daha değerli bir durum olmadığını vurguladı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla ilettiği mesaja ve sonlandırılan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Oluç bir soru üzerine, açlık grevi ve ölüm oruçlarının sonlandırılması konusunda adım atılması için yetkililerle görüşme yapıldığını ancak bunun yeni bir çözüm süreci anlamına gelmediğini vurguladı.

“Bu sorularla bir haftadan uzun süredir muhatap oluyoruz. Bir vekilimizin yaptığı açıklama bağlamından koparılarak haberleştirilmiş. Ali Kenanoğlu’nun söylediği açlık grevleri ve ölüm oruçlarının herhangi bir kişinin hayatına zarar gelmeden sonuçlandırılması gerektiği yönündedir.
“Doğrudur, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile bu tür görüşmeler yapıldı, sonuç alınmak isteniyordu. Bunun çözüm süreci veya ona benzer bir durumla alakası yoktur. Daha çok açlık grevlerinin bitirilmesine yönelik atılan adımlarla ilgilidir.
“Görüşmelerde başka bir konu gündeme gelmedi. Hem iktidar yetkilileri bu konuya bakışlarını ifade etti, hem de İmralı’da Sayın Öcalan net bir biçimde avukatlarıyla gönderdiği açıklamada, konunun bir müzakere meselesi olmadığını ve bir müzakere dönemi yaşanmadığını ifade etti.”

Oluç söz konusu soruya HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın “HDP böyle ucuz pazarlıklar yapacak bir parti değildir” sözlerine referansla da yanıt verdi.

“Kimi iyi niyetli kimi kasıtlı ama bizim açımızdan konu açlık grevlerinin herhangi bir insanın sağlığına zarar gelmeden bitirilmesiydi” diyen Oluç, bu konuda da gerekli adımların atıldığına dikkat çekti.

Demirtaş ne demişti?

Oluç’un işaret ettiği söz konusu kolektif röportajda Demirtaş, gazeteci Selin Girit’in “Bazı medya organlarında HDP ile AKP arasında sizin tahliyeniz üzerinden bir pazarlık yürütüldüğü yönünde iddialar yer aldı. Böylesi bir pazarlık söz konusu mu?” sorusuna şöyle yanıt vermişti.

“Sorunuzda yer verdiğiniz türden bir pazarlığı yapacak tıynette olsaydık iki buçuk yıldır burada olmazdık zaten. Demokrasinin, barışın imkanlarını artırmak, her fırsatı ilkesel bir kazanıma dönüştürmek için de AKP dahil tüm partilerle TBMM çatısı altında görüşme yapılmasına da asla karşı değilim. Siyasi partilerin işi bir yandan kesintisiz mücadeleyi sürdürürken diğer yandan bu direnişin diplomasisini, siyasetini yapmaktır. Herkese mübah olanın HDP’ye haram kılınması asla kabul edilemez. Diğer bütün partiler her fırsatta bir araya gelerek ortak çıkarları etrafında diyaloglar geliştirirken bunun adı siyaset oluyor da HDP herhangi bir partiyle diyalog kurunca bunun adı neden pazarlık oluyor?
“Kaldı ki, HDP de kendi ilke ve çıkarları doğrultusunda pazarlık yapabilir, bu da onun hakkıdır. Fakat güya benim tahliyem üzerinden HDP seçmeninin iradesini peşkeş çekeceğimiz iması bile nahoştur. Bu iddia o kadar boştur ki, benim 4 yıl 8 ay uyduruk bir cezayla başka bir davadan hükümlü olduğumu bile göz ardı ediyorlar. Bu tür yaklaşımlar aşağılayıcı, küçük düşürücüdür. Biz direne direne kazanıyoruz, dilene dilene değil. Herkesin içi rahat olsun ve bize güvenmeye devam etsin diyorum.”

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aralarında Dicle de var: Yüzlerce nehirde antibiyotik kirliliği ‘tehlikeli sınırının üzerinde’
Sonraki Haber
Akkuyu’da doğaya karışacak radyasyon az gösterilmiş