Ana SayfaDünyaPakistan’da yaklaşık 500 çocukta HIV teşhis edildi

Pakistan’da yaklaşık 500 çocukta HIV teşhis edildi

HABER MERKEZİ – Pakistan’da kullanılmış şırıngalar sebebiyle HIV hızla yayılıyor. Bu virüsün teşhis edildiği insan sayısı 700’e yükseldi. Bunların yaklaşık 500’ü ise çocuk.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre HIV’in en hızlı yayıldığı ikinci Asya ülkesi olan Pakistan’da, sağlık sistemi nedeniyle son dönemde bu virüsün daha da hızlı yayılması krize dönüşmüş durumda.

Ülkenin güneyindeki Sind vilayetinde yüzlerce kişide HIV teşhis edildiği bildiriliyor.

Yetkililerden gelen açıklamalara göre şimdiye kadar 700 insana HIV bulaştı, bunların dörtte üçünü 12 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Mart ayında pek çok çocukta AIDS’e yol açabilen HIV’in tespit edilmesi üzerine Rato Dero kenti ve çevresinde herkese test uygulanması kararı alındı. Nisan ayından bu yana bölgede günde 2 bin kişiye HIV testi uygulanıyor.

Şırınga ve neşterlerin birden fazla kez kullanılması sebebiyle virüsün yayıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda yetkililer bir çocuk doktorunu da gözaltına aldı.

Pakistan hükümetinin verilerine göre 270 bini Sind’de olmak üzere ülkede 600 bin “sahte doktor” çalışıyor.

Diğer yandan çocuklarına HIV bulaşan ailelerin çoğu bu virüs hakkında bilgisi ve ilaç alacak maddi gücü yok.

HIV ve AIDS nedir?

HIV: “İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü” olarak tanımlanıyor. İnsan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi altına alınmadığı takdirde etkisiz hale gelmesine neden oluyor.

HIV öldürmüyor hastalıklara karşı direnci düşürüyor.

AIDS: HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmediği zaman ortaya çıkan hastalıklar bütünüdür. Bu nedenle AIDS hastası söylemleri doğru değil.


Karınca, DW Türkçe, AFP



Önceki Haber
Aslı Erdoğan: Türk milliyetçiliği muhalefet için büyük bir engel
Sonraki Haber
Cannes Film Festivali: 'Belirli Bir Bakış' bölümünde ödüller sahiplerini buldu