Ana SayfaGüncelRet kararı kaldırıldı: Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek

Ret kararı kaldırıldı: Ayşe Düzkan açık cezaevine geçebilecek

HABER MERKEZİ – Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci, yazar Ayşe Düzkan’ın açık cezaevine geçmesi yönünde yaptığı başvuruya yapılan ret kararı kaldırıldı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci, yazar Ayşe Düzkan, hakkında verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasının onanması üzerine 29 Ocak 2019’da tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu.

Yasa gereği yatması gereken 45 günlük süreyi tamamlayan Düzkan’ın cezası 16 Mart’ta bir yılın altına düştü.

Bunun üzerine Düzkan, yasal prosedüre uygun olarak açık cezaevine gönderilmesi yönünde başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı 14 Mayıs’ta verdiği kararda, Düzkan’ın “örgütten ayrıldığını ve pişman olduğunu beyan etmesi” ve 27 Temmuz’a kadar cezaevinde kalması gerektiğine kanaat getirdi.

Düzkan, avukatı Özcan Kılıç aracılığıyla Bakırköy İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu.

‘Ret kararı yerinde değil’

Hakimlik verdiği kararında, ret gerekçesinin yerinde olmadığını vurguladı.

“Somut olayda hükümlünün infaza konu cezasının terör örgütü propagandası yapmak suçuna ilişkin olduğu, terör örgütü propagandası yapmak suçunun 5275 sayılı yasanın 9/2. Maddesinde sayılan suçlardan olmadığı, bu nedenle Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’nin 6/1-c Maddesindeki toplam cezanın üçte birinin kapalı ceza infaz kurumunda geçirilmesi şartının aranamayacağı, yine Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 2017/3312 Es. 2019/2376 Kr. sayılı ve 29/04/2019 tarihli ilamında vurgulandığı üzere terör örgütü propagandası yapmak suçunu işleyen bir kişinin suçun niteliği gereği örgüt mensubu olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle yönetmeliğin 6/2-ç Maddesinde yer alan ‘Terör ve örgütlü suçlardan hükümlü olup, mensup oldukları örgütten ayrıldıkları idare ve gözlem kurulu kararıyla tespit edilenlerin koşullu salıverilme tarihine bir yıldan az süre kalması’ şartının da aranamayacağı, bu haliyle şikayete konu idare ve gözlem kurulu kararında belirtilen gerekçelerin yerinde olmadığı anlaşılmakta.”

İnfaz Hakimliği, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı’nın vermiş olduğu kararı kaldırarak, Düzkan’ın açık cezaevine sevkinin yapılmasını kararlaştırdı.

Kararın ardından avukatlar Düzkan’ın açık cezaevine sevk edilmesi için gerekli başvuruları yapacak.