Ana SayfaGüncelŞahin Öner davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret

Şahin Öner davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 2013 yılında Şahin Öner’in ölümüne neden olan polis Selahattin Korkmaz’ın “kasten öldürme” suçundan tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasında, keşif ve bilirkişi raporunun tekrar istenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde, 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen bir eyleme dönük müdahale esnasında kullandığı zırhlı araçla çarptığı 19 yaşındaki Şahin Öner’in ölümüne neden olan polis Selahattin Korkmaz hakkında açılan davanın 7’nci duruşması Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanan sanık polis ve avukatı katılmazken, Öner ailesinin avukatı Abdullah Zeytun ve Sidar Avşar hazır bulundu.

Önceki duruşmada olay yerinde keşif yapılarak bilirkişi raporunun hazırlanması ve İstanbul Üniversitesi Trafik Kürsüsü tarafından bilirkişi raporunun hazırlanması yönünde mahkemenin verdiği kararın yerine getirilmediği görüldü.

Yine önceki duruşmada Kandilli Rasathanesi’nde olayın meydana geldiği tarihteki hava koşullarının belirtilmesi, suç tarihinde hava koşullarına benzer hava koşullarının hangi tarihlerde olduğunun bildirilmesi için yazdığı müzekkereye cevap geldiği belirtildi.

Sanık polis bir kez dahi duruşmaya katılmadı

Öner ailesi avukatları, olayın üzerinden 6 yıl 3 ay geçtiğini hatırlatarak, sanık polisin tek bir kere mahkemeye çağrılmadığını ve duruşmaya çıkmadığını belirterek, sanığın duruşmalara katılması talebinde bulundu.

Şahin Öner’i hastane yerine karakola götüren kolluk görevlilerinin ve 112 acil çalışanlarının da beyanlarının alınmasını isteyen avukatlar, dosya içerisinde yer alan iki tanık ifadesi ve otopsi raporuna binaen sanığın derhal tutuklanması talebini de yineledi.

Keşif ve bilirkişi raporu tekrar istendi

Daha sonra mahkeme ise, suça konu olayın gerçekleştiği yerde tüm tanıkların ve sanığın katılımı ile keşfin yapılması, oluşturulacak keşif tutanağından sonra bilirkişi raporu aldırmak için İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsü’ne talimat yazılması yönünde karar verdi.

Sanığın tutuklanması yönündeki avukat talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Ne olmuştu?

29 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, avukatların görevsizlik talebini kabul etmiş ve dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti.

Dosyayı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanık polis Selahattin Korkmaz ile Öner arasında daha önceye dayalı bir husumet bulunmadığı ve Öner’i “kasten öldürmediğini” ileri sürerek, sanığın “Kasten öldürme” değil “Taksirle öldürme” suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Bunun üzerine mahkemeler arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için dava dosyası İstinaf Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki deliller, sanığın üzerine atılı suçun niteliği, iddianamede olayın anlatılış biçimi ve Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik gerekçesine dayanarak, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar vermişti.


Şahin Öner davasına dair bilgiler Hafıza Merkezi ve Mezopotamya Ajansı’ndan derlendi. Davaya dair daha detaylı bilgiye Hafıza Merkezi’nin DAVA SAYFASI üzerinden bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de bir asker daha yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Hangi inançta anneye el kaldırmak var?