Ana SayfaKitapSamir Amin’e dair

Samir Amin’e dair

HABER MERKEZİ – Marksist düşünür Samir Amin’in entelektüel dünyasına bir adım niteliğinde olan ve Demba Moussa Dembélé tarafından hazırlanan “Samir Amin Anlatıyor” isimli eser Yordam Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Marksist sosyal bilimci Samir Amin’i merkezine alan, Demba Moussa Dembélé tarafından hazırlanan “Intellectuel organique au service de l’émancipation du Sud” isimli eser Yordam Kitap’tan çıktı.

“Samir Amin Anlatıyor” ismiyle raflarda yerini alan kitap, Fikret Başkaya tarafından Fransızca aslından Türkçeleştirildi.

Kitap üç ana bölümden oluşuyor. Peki, bu bölümlerde neler bulacağız?

  • İlk bölüm: Demba Moussa Dembélé, Samir Amin’in, ailesi, eğitim hayatı, Marksizm ile tanışması, politik fikirlerinin oluşumu, entelektüel yönelimleri, Marksist düşünceye katkıları ve kurduğu alternatif uluslararası örgütlenmeler hakkında kısaca bilgi veriyor.
  • İkinci bölüm: Dembélé’nin Amin’le yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Amin bu uzun bölümde, sosyalizm, kalkınma, toplumsal hareketler, çevre-merkez ilişkisi, tekelleşme, kapitalizmin krizi, kutuplaşma ve azgelişmişlik gibi çeşitli konulardaki görüşlerini ve farklı düşünürlerle/fikir okullarıyla yaptığı tartışmaları samimiyetle anlatıyor. Bir yandan da entelektüel üretiminin hiçbir zaman eylemden ayrılmadığını görmemizi sağlıyor.
  • Üçüncü bölüm: Amin’in seçilmiş metinlerinden oluşuyor. Bu metinler, “Kapitalizm neden Avrupa’da ortaya çıktı?”, “Marksizmin günümüzdeki misyonu nedir?”, “Dünyayı sarsacak ikinci ‘Güney’in uyanışı’ başladı mı?”, “Kapitalizmin krizinden çıkmak mümkün mü?”, “Avrupa dışı toplumların geri kalmışlığının sebepleri nelerdir?” gibi önemli sorulara yanıtlar arıyor.

Samir Amin’in çalışmalarına dair geniş bir kaynakça da içeren bu eser, düşünürün entelektüel dünyasına ilk adımı atmak ve onu daha yakından tanımak isteyenler için vazgeçilemeyecek bir kaynak niteliğinde.

Samir Amin hakkında

Bağımlılık Okulu’nun kurucularından, dünyaca ünlü Marksist sosyal bilimci Samir Amin, 1931’de Mısır’da doğdu.

12 Ağustos 2018 tarihinde, 86 yaşındayken Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybeden Amin, özellikle ‘üçüncü dünya ülkeleri’nin kalkınması konusundaki teorik çalışmalarıyla tanınıyor.

Yaşamı boyunca yaklaşık 30 kitaba imza atan Amin’in eserleri, aralarında Türkçenin de bulunduğu onlarca dile çevrildi.

Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme, Avrupa Merkezcilik, Kapitalizmden Uygarlığa, Liberal Virüs Amin’in öne çıkan kitapları arasında.


Gazete Karınca