Ana SayfaToplumsal CinsiyetSistematik şiddete maruz kalmıştı: Eşini öldüren Aylin Işık’a 15 yıl hapis cezası

Sistematik şiddete maruz kalmıştı: Eşini öldüren Aylin Işık’a 15 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kendisini sistematik şiddete ve cinsel saldırıya maruz bırakan Cihangir Işık’ı öldüren Aylin Işık’a 15 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da 16 Aralık 2017’de kendisine sistematik olarak şiddet uygulayan eşi Cihangir Işık’ı, meşru savunma hakkını kullanarak öldüren Aylin Işık’ın tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aylin ile avukatları ve Cihangir Işık’ın ailesinin avukatları katıldı.

Işık ailesinin avukatı Erdal Çelik, Aylin’in “planlı bir şekilde”, “tasarlayarak” öldürmeden cezalandırılmasını istedi.

“Yaşam hakkına yönelik bir saldırıda savunma uyguladı”

Bunun üzerine Aylin’in avukatlarından Esin Yeşilırmak, şunları söyledi:

“Müvekkilim duruşmalarda boğuşma esnasında, itiş kakış olduğunu ve itiş kakış esnasında maktulün vurulduğunu söyledi. Ve müvekkilim olayın ardından karakola gittiğinde polislere de ölüp ölmediğini bilmediğini söylemiştir. Keza polisler de bunu doğruladı. Otopsi raporları da gösteriyor ki; maktul müvekkilimin iddia ettiği gibi sarhoştur.
“Ayrıca öldürme amacıyla olsa saçmanın girişi ve tek atış oluşu kasten öldürmediğini gösteriyor. Mütalaada haksız tahrikin nedeni ise olay günü saç çekme olarak gösteriliyor ama müvekkilimin maktul ile 5 yıllık bir ilişkisi var. 5 yıllık süreçte müvekkilim intihar etmişti, birçok darp raporu var, işkenceye ve tecavüze uğradı. Beş yıldır neden kast etmedi?
“Olay günü ise kendisini öldürmemesi için maktulü ikna etmeye çalışıyor ama yaşam hakkına yönelik bir saldırıda savunma uygulamıştır. Bu durumun yasalardaki karşılığı meşru müdafaadır. Beraatini ve tahliyesini talep ediyoruz.”

“Hayatını savunmak zorunda kaldı”

Aylin’in bir diğer avukatı Sezin Uçar da özetle şunları ifade etti:

“Müvekkilimin 5 yıldır yaşadığı işkenceler neden göz önüne alınmıyor? Kadına yönelik şiddet Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri. Hiçbir kadın isteyerek öldürmez ama hayatını savunmak zorunda kalmıştır.
“Müvekkilimin bakmak zorunda olduğu bir çocuğu vardır, cezalandırılmasını öngörecekseniz bile uzun tutukluluk süreci de göz önüne alındığında tahliyesini talep ediyorum.”

“Eşimi bile isteye öldürmedim”

Son olarak konuşan Aylin ise son savunmasında şunları kaydetti:

“Ben birçok defa anlatmaya çalıştım. Çocuğumun babasını bile isteye öldüremezdim, çocuğuma bunu yaşatamazdım. Olay gecesi onu beni öldürmemeye ikna edebilseydim, belki 3 gün belki 5 gün sonra aynı şey başıma gelecekti. Eşimi bile isteye öldürmedim, beraatimi istiyorum.”

15 yıl hapis cezası ve tutukluluğa devam

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aylin’in ‘eşe karşı kasten öldürme’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, cezada ‘tahrik’ nedeniyle indirime giderek 18 yıl hapis cezasına çevirdi. Aylin’in geleceği üzerindeki olası etkileri de dikkate alan heyet, son olarak cezayı 15 yıla indirdi.

Heyet, olayın tasarlanarak işlendiği iddiasını ise reddederek, Aylin’in tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşma sonrasında ise Cihangir Işık’ın ailesi, Aylin’in avukatlarına ve basın mensuplarına saldırdı.

Aylin’in savunmasından

“Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isten Aylin, 17 Nisan 2018 tarihinde yapılan davanın ilk duruşmasındaki savunmasında yıllardır şiddete maruz kaldığını söylemiş ve olay gününe ilişkin “Silahı alarak yüzüme doğrultup sallamaya başladı. Silah üzerinden birbirimizi iteklemeye başladık. Sonra bir anda silah patladı” demişti.

Çocuğunu alarak dışarı çıktığını ardından da karakola gidip teslim olduğunu belirten Aylin ayrıca, “Kendimi korudum” diye konuşmuştu.

“Ağlamaya başladım, yalvardım. Anneme, kardeşlerime tecavüz edeceğini söyledi. Saçımı çekti. ‘Ben yapacağımı burada da yaparım’ dedi. Oğlum uyandı yanımıza geldi, ona da küfür etti. ‘Aylin buraya gel’ dedi. Yatak odasından beni çağırdı. Üç kere çağırdı beni. Ben gitmeyince kendi beni alıp odaya götürdü. Yatağa yatmamı istedi. Dolabın üzerinde duran silahı aldı. Beni öldüreceğini söyledi. Konuşarak kendisini ikna etmeye çalıştım.
“Bana, ‘Geç kaldın’ dedi. Küfür etmeye devam etti. Silah onun sağ elinde duruyordu. Çeneme dayadı. ‘Nerenden vurayım?’ dedi. Göğüslerime, cinsel organıma dayadı. Ben de yalvardım, yapma dedim.
“Daha sonra silahı yüzüme tutup üzerime sallamaya başladı. Bir an elimle silahı ittirdim. Yüzümden uzaklaştırdım. İki elimle silahı kavradım. Amacım silahı elinden alıp kaçmaktı. O da silahı çekti, karşılıklı birkaç hareket biçiminde sürdü. Sonra bir anda silah patladı. Cihangir yan tarafa doğru yatağa devrildi. Oğlumun bağırmasıyla kendime geldim. Çocuğumun eşyalarını alıp evden çıktım.”

Nisan ayında erkekler en az 36 kadını öldürdü


Karınca, ETHA, DHA