Ana SayfaKitapTanrıça Mitleri: Meşaleyle geceyi aydınlatan Artemis

Tanrıça Mitleri: Meşaleyle geceyi aydınlatan Artemis

HABER MERKEZİ – David Leeming ve Jake Page’in kaleme aldığı “Tanrıça Mitleri”nde tarihöncesinden günümüze dek anılan Tanrıçaların hikayeleri var.  Şükrü Alpagut çevirisi ile Say Yayınları’ndan çıkan kitapta yer alan Tanrıça hikayelerinden birini, Artemis’in hikayesini paylaşıyoruz.


Artemis

Babası olduğu pek çok çocuk (ve unuttuğu pek çok çocuk) arasında Zeus’un en sevdiği ikisi, Leto’dan doğan ikiz çocukları Apollon ve Artemis’ti.

Zeus, Artemis’e öylesine düşkündü ki, henüz üç yaşındayken onu kucağına oturtup şefkatle sever ve istemeyi akıl etmiş olabileceğinden bile daha çok armağan vereceğini vaat ederdi. Bunlardan biri ebedi iffetti; diğer vaatleri arasında ise otuz şehir ve Kiklop demirhanesinde yapılmış gümüş bir yay vardı. Ek olarak, Artemis’in hizmetçi ve eşlikçi olarak kendine bir sürü Nympha (peri) seçmesine izin verildi.

Leto onu normal doğum sancıları çekmeden doğurduğu için, Artemis doğumun koruyucusu olarak görülüyordu ve dağlarda özgürce koşmayı, av peşinde koşmayı, meşaleyle geceyi aydınlatmayı yeğlediği oldukça açıktı. Artemis gümüş yayına nihayet kavuşunca ve bir sürü av köpeğine sahip olunca işte tam olarak öyle yaptı; “Ay Tanrıçası”, “Yabani Şeylerin Hanımı”, “Bakire” ve pek çok başka adla anılır oldu.

Bir keresinde bir derede yıkanırken, tanınmış genç avcı Akteon bir kayaya yaslanmış ona bakıyordu. Çıplak halde bir tanrıçayı gizlice gözetlememesi gerektiğini biliyordu ama Artemis’in güzelliği karşısında donup kalmıştı. Artemis gözlerini kaldırıp Akteon’u orada görünce, onun, tanrıçanın vücudunu gördüğünü daha sonra ahbaplarına böbürlenerek anlatacağını düşündü ve onu bir geyiğe dönüştürdü. Geyik kaçıp ormana girdi ama Artemis tazılarını salıverdi. Tazılar kısa sürede bahtsız geyiği yakaladılar ve aç kurtlar gibi saldırıp paramparça ettiler. Daha sonra Artemis yeniden derede yıkandı.

Başka bir defasında da Artemis, eşlikçi Nympha’larından olan Kallisto’nun, Zeus’un ayartmasına kapılmış olduğunu ve onun çocuğunu taşıdığını öğrendi. Kesin olarak koyduğu iffet kuralını Nympha’larından birinin çiğnemiş olmasına çok öfkelenen Artemis (ama bazılarının dediğine göre, dişiler arasında iffet geçerli olmadığından, hiddetinin nedeni bir âşığın sadakatsizlik etmesiydi), onu derhal bir ayıya dönüştürdü ve yine ele avuca sığmaz tazılarını saldı. Seyrek dillendirilen bir söylentiye göre, Zeus ayıyı yanına alarak kovalayan tazılardan kurtardı, sonra da onu gökyüzüne fırlattı; Büyükayı ya da Ursa Major olarak bugün bile orada durmakta, yavaşça ve sadakatle Kutupyıldızı’nın çevresinde dönerek her gece, özellikle de ay karanlıkken herkese görünmektedir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
70 milyon yıllık Saholan Su Mağarası’nda bir gezinti
Sonraki Haber
Avusturya'da kaset skandalı: Aşırı sağla ittifak çöktü, erken seçime gidilecek