Ana SayfaEkonomiTemel nedeni siyasi belirsizlik: İktisatçılara göre ‘kur artacak, enflasyon hız kazanacak’

Temel nedeni siyasi belirsizlik: İktisatçılara göre ‘kur artacak, enflasyon hız kazanacak’

HABER MERKEZİ – YSK’nin İBB seçimlerinin yenilenmesi yönündeki karar sonrası TL’de değer kaybı yaşanıyor. İktisatçılara göre “içeride ve dışarıda siyasi belirsizlikler sürdüğü sürece kurlar yükselecek, işsizlikte artış sürecek ve enflasyon yeniden yükselme trendine girecek.”

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinin yenilenmesi kararının ertesinde TL’de (Türk Lirası) değer kayıpları hız kazandı.

ABD ile yaşanan S-400 krizine ek olarak ABD-Çin hattındaki ekonomik gerilimle beraber dün dolar kuru 6,24 TL’ye, Euro ise 7 TL’ye kadar yükseldi.

Öyle ki kur, Merkez Bankası’nın yaptığı hamleler ve Türkiye’deki kamu bankalarının sadece Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde yaptığı alımlarla düşebildi.

Reuters’a göre aralarında Ziraat Bankası’nın da bulunduğuz kamu bankalarının gece saatlerinde 1 milyar dolardan fazla döviz sattı.

Saat 10.05 itibarıyla dolar/TL 6.1303, euro/TL ise 6.8779 seviyesinde.

İktisatçılar ne diyor?

Bankacılar ve iktisatçılardaki genel kanı TL’de değer kaybının süreceği yönünde.

Ayrıca Ankara’nın ve Merkez Bankası’nın attığı adımların sorunlara sadece ‘geçici çözüm’ler ve ekonomiye ek yükler getirdiği görüşü de hakim.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe de bu isimlerden biri.

Karatepe, sorunun yalnızca iktisadi olmadığını vurgulayarak, “Bu adımlar işe yaramayacağı gibi, kurlar yükselecek, faizler yükselecek, borçlar yükselecek, işsizlik artacak. Kurlar yükseldiği zaman enflasyon artar. Şimdi dünyada petrol fiyatları yükseliyor. Türkiye çok ithal girdiği kullanıyor ve kurlar yükseldiği için üretim maliyetleri artıyor. Üretim maliyeti arttığı için iş insanları bu maliyeti fiyatlara yansıtmak zorunda. Yani enflasyon yeniden yükselme trendine gireceğini düşünüyorum” diyor.

Nomura ekonomisti İnan Demir ise dolar/TL’de yıl sonu beklentileri olan 6.25 seviyesinin kısa sürede aşılabileceğini söylüyor.

Demir, “İçeride ve dışarıda siyasi belirsizlikler sürdükçe dolarizasyon baskılarının devam etmesini bekliyorum. İçerideki döviz talebini karşılayacak sermaye girişinin yurtdışından sağlanması da bu sorunlar devam ederken mümkün görünmüyor, dolayısıyla lirada daha fazla değer kaybı baskısı devam edecektir” diyor.

MB’nin şu anki faiz seviyesinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen bir bankacı ise “Türkiye’nin içinde bulunduğu ağır satış baskısı faizin düşük olmasından değil, tamamen yurtiçi siyasi ve yurtdışı gelişmelerden kaynaklanıyor. Bu tarz hamleler kurdaki olası yükselişleri sınırlamaya yeter ancak liraya değer kazandırmaz” diye konuşuyor.


Karınca, Reuters, Dünya, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Doğu Ekspresi gibi 5 yeni “turistik ekspres” hat daha geliyor
Sonraki Haber
Akşener: Erdoğan Saray'ın şaşasına teslim oldu