Ana SayfaGüncelTemelli’den Samsun’da poz verenlere: Bunlara bakıp utanmalısınız

Temelli’den Samsun’da poz verenlere: Bunlara bakıp utanmalısınız

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Bakanı Temelli, ‘Samsun pozu’nu eleştirdi. Karede yer alanlara tutuklu vekiller ile şiddetin hedefi olan muhaliflerin fotoğraflarını gösteren Temelli, “Bunların müsebbibi olarak utanç duymalısınız” dedi. Adalet Bakanı Gül’e İmralı çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı, muhalefete de ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısını yineledi.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Temelli’nin gündeminde açlık grevleri, Abdullah Öcalan’a dönük tecrit, dokunulmazlıkların kaldırılması ve fezlekeler, ‘Samsun fotoğrafı’ ile Urfa’daki işkence görüntüleri ve 23 Haziran’da yapılacak İstanbul seçimi vardı.

Adalet Bakanı’na İmralı çağrısı

Devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarına işaret ederek eylemcilerin taleplerine dikkat çeken Temelli, Adalet Bakanlığı’nın “kısıtlamalar kaldırıldı” açıklamasına rağmen Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağının fiili olarak sürdüğünü söyledi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Hükümlülerin avukatları ile görüşmesi kanuni bir haktır” şeklindeki beyanını hatırlatan Temelli, “Çok güzel, güzel bir şey söylemişsiniz, bu bir haktır. Bu hakkın gereği ne ise uygulamada hayata geçsin. Eğer bu gerçekleşmezse hukuksuzluk bütün ülkede hüküm sürecek” sözleriyle çağrı yaptı.

‘Samsun pozu’na tutuklu vekil fotoğraflarıyla yanıt

3 yıl önce Anayasa’ya rağmen dokunulmazlıkların kaldırıldığını belirten Temelli, tutuklu siyasetçilerin “rehin alındığını” ifade etti.

“Arkadaşlarımızı 3 yıl önce rehin aldılar ama direniş sürüyor. İşte Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü… Rehin alınan tüm arkadaşlarımız direniyor. Adaletli bir yaşamı ve onurlu bir barışı var edene kadar da hep birlikte direnmeye devam edeceğiz.”

Temelli, 100’üncü yılındaki “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” kutlamalarında, partisi hariç, siyasi parti liderlerinin Tütün İskelesi’nde verdiği poza da tutuklu vekiller ile polis şiddetinin hedefi olan akademisyenler, anneler ve aktivistlerin fotoğraflarıyla yanıt verdi.

Samsun’daki söz konusu karede DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek vardı.

Perinçek kendisinin de yer aldığı kareyi “Aynı gemideyiz” sözleriyle paylaşmış, fotoğraf “tekçi”, “ayrımcı” ve “erkek” olmakla eleştirilmişti.

Urfa’daki işkence

HDP Eş Genel Başkanı, fotoğraflara da yansıyan Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınan köylülere dönük işkence üzerinde de durdu.

“Urfa’dan gelen haberler ve görüntülerle 90’ların sahnelerini bir kez daha bu ülke yaşıyor” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Kürde zulüm bitmiyor. Türkiye siyasetinin adeta değişmez zemini Kürdü zulüm. Kürtlere ‘defol git’ diyen zihniyet hala iş başında, zulüm işkence hala devam ediyor.”


Burası Urfa’da bir karakol bahçesi: İnsanlar ters kelepçeyle yüzükoyun, kafası kolu kırılan var, avukatlar görüşemiyor


‘Demokrasi İttifakı’ çağrısını yineledi

Konuşmasını “Bütün bu karamsar tabloyu değiştirebilecek yegane güç HDP’dir” diye sürdüren Temelli, 23 Haziran’a giderken sık sık yinelediği ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısını bir kez daha dillendirdi.

“Türkiye halklarının, Kürt halkının, emekçilerin, işçilerin, kadınların, gençlerin mücadelesidir. O yüzden de herkesi bu ortak mücadeleye, Demokrasi İttifakı’nda buluşmaya davet ediyoruz.”