Ana SayfaDünyaTrump’tan İran’a ‘savaş’ tehdidi

Trump’tan İran’a ‘savaş’ tehdidi

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yeniden uygulamaya koymasıyla beraber bölgede gerginlik yeniden tırmanırken, karşılıklı ‘savaş’ tehditleri yapılıyor. Son olarak ABD Başkanı Trump, “İran savaşmak istiyorsa bu resmen İran’ın sonu olur. Bir daha ABD’yi tehdit etmeye kalkma” sözlerini sarf etti.

ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanırken karşılıklı ‘savaş’ mesajları gelmeye devam ediyor.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, sert bir dil kullandığı tweetinde, “İran savaşmak istiyorsa bu resmen İran’ın sonu olur. Bir daha ABD’yi tehdit etmeye kalkma” dedi.

Trump’ın bu mesajı, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’nin de yer aldığı yüksek korumalı Yeşil Bölge’ye bir füzenin fırlatılmasının ardından geldi.

İki taraf da son dönemde yaptıkları açıklamalarda savaş istemediklerini vurgulamıştı.

ABD Başkanı Trump, bölgede “çatışmadan kaçınmak istediğini” söylerken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Tahran’ın bir savaş istemediği mesajını vermişti.

Ancak iki ülke arasındaki gerilim “Orta Doğu’da bir savaş yaşanır mı?” sorusunu gündemde tutuyor.

Körfez’de ne oluyor?

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yeniden uygulamaya koymasıyla beraber bölgede gerginlik yeniden tırmanıyor.

ABD ile İran arasında yaşanan gerilim ve ABD’nin bölgeye bir uçak gemisi, uzun menzilli bombardıman uçakları ve hava savunma füzeleri konuşlandırması bölgede bir savaş olasılığı endişesi yaratıyor.

ABD’nin bölgeye savunma takviyesi yapması gerilime neden oldu. / Fotoğraf: AFP

Öyle ki Washington’ın “İran’dan kaynaklanan tehditler” nedeniyle bölgeye savaş gemileri ve uçakları konuşlandırması sonrası Birleşik Arap Emirlikleri sularında, farklı ülkelerin bandıralarını taşıyan petrol tankerlerine saldırı düzenlenmişti.

Saldırıları Yemen’de iç savaşın taraflarından olan Şii Husi milisler üstlenmişti.

Suudi Arabistan ise sorumluluğun İran’a ait olduğunu savunuyor. Ancak Tahran bunu yalanlıyor.

Son olarak Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, bölgede savaş istemediklerini ancak taraflar savaşı seçerse de tüm güçleriyle yanıt vermeye hazır olduklarını açıkladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı General Hüseyin Selami ise kendi ülkesinin de Ortadoğu’da bir savaş arayışı içinde olmadığını ama savaştan da korkmadıklarını dile getirdi.

Gerginlik sürerken ABD’nin bölgedeki müttefiki Bahreyn, vatandaşlarına Irak ve İran’a gitmemeleri ve bu ülkelerde bulunanlara da güvenlikleri adına “derhal” geri dönmeleri çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kars'ta arazi kavgası silahlı çatışmaya dönüştü, 6 kişi öldü
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan İstanbullular'a 23 Haziran çağrısı