Ana SayfaEkonomiTüketicinin de üreticinin de ekonomiye güveni yok

Tüketicinin de üreticinin de ekonomiye güveni yok

HABER MERKEZİ – Türkiye’de tüketicinin ekonomiye duyduğu güven son 17 yılın en düşük seviyesinde. Ne tüketicide ne de üreticide ekonomiye güven kalmadığını ifade eden iktisatçılara göre bunun nedeni ‘ekonomi yönetimine duyulan güvensizlik’, işaret ettiği gelecek ise daralan ekonomi, yükselen kurlar ve daha ağır sorunların yaşanacağı bir süreç.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tüketici güven endeksi Mayıs ayında dip yaptı.

Öyle ki güven endeksi, Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 13 geriledi, 55,3 seviyesine indi.

Böylece endeks son 17 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Konuyu değerlendiren iktisatçılara göre bu, ne üreticinin ne de tüketicinin ekonomiye güveni kalmadığı anlamına geliyor.

İktisatçılar ne diyor?

Ekonomiye güvendeki düşüş iktisatçılara göre belirsizliğin bir etkisi.

Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, Türkiye ekonomisinin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirterek şu sözleri kullanıyor:

“Hangi gün ne olacağı belirsiz. Böyle olunca da bireyler gelecekle ilgili hareketlerini sınırlar. Normalde iki tane ekmek alan insan, yarım ekmek alma düşüncesine kapılır. İnsanlar ihtiyatlı davranmak zorunda kalır. Yabancılar için de bir veridir. Yabancılar bu verilere bakarak ya kaynaklarını çekerler ya da yatırım yapmazlar. Her gün yalan olan bir siyasette bu güvensizlik yaşanır. Aynı zamanda ekonomi yönetimine olan güvensizliktir. Nasıl ki yatırımcılar yatırım yapmıyorlarsa, tüketici de tüketimde kuşku duyar.”

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz’ün değindiği bir diğer konu ise düşen güvenin daralan bir ekonomiye işaret etmesi.

Türkiye’de artık tüketicinin de üreticinin de ekonomiye güveni kalmadığını söyleyen Şahinöz bu durumu şöyle açıklıyor:

“İnsanların ileriye dönük ekonomiye güveninin olmadığını gösteriyor. İleriye dönük güven olmayınca, yatırım olmuyor ve insanlar tüketimlerini erteliyorlar. Zorunlu tüketimin dışında tüketimlerini ileriye doğru erteliyorlar. Bu da ekonominin iyice daralması demektir.”

Şahinöz, ayrıca “Türkiye’de döviz kurları hala çok yüksek ve daha da yükselme tehlikesi taşıyor. Çünkü içeride ve dışarıda ekonomiye olan güven kalmadı” ifadelerini kullanıyor.

Siyasal iktisatçı Ali Rıza Güngen de Türkiye ekonomisinin toparlanmasının hızlı gerçekleşmeyeceği görüşünde.

“Küresel koşullarda bir iyileşme olmadığı müddetçe, Türkiye’nin ekonomik toparlanmasının hızla gerçekleşmesi mümkün değil. Bağımlılığı derinleştirenlerin politikalarıyla hesaplaşma gerçekleşmediğinde giderek düşük büyüme ve daha ağır sorunlarla nitelenecek bir düzleme doğru yol alıyoruz.

MA’dan Selman Güzelyüz’ün haberi ile Gazete Duvar’daki Ali Rıza Güngen’in yazısından derlenmiştir.