Ana SayfaGüncelUrfa’da 13 tutuklama: “İşkence altında ifadelerimiz alındı”

Urfa’da 13 tutuklama: “İşkence altında ifadelerimiz alındı”

HABER MERKEZİ – 12 gün önce Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan 28 kişiden 13’ü “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanan isimler mahkemede yaptıkları savunmalarda ise Emniyet’te kendilerine işkence yapıldığını ve zorla ifadelerinin alındığını söyledi.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenirken, bu baskınlarda 51 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 51 kişiden üç çocuk da dahil olmak üzere 22 kişi serbest bırakılırken, Abdullah Çiftçi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Uzun süredir gözaltında tutulan 28 kişi ise ifade işlemlerinden sonra bugün Urfa Adliyesi’ne getirildi.

Adliyeye çıkarılan 28 kişiden Celal Ercan, Celal Yıldırım, Cindi Zincirkıran, Mehmet Alakuş, Zeki Alakuş, Besravi Atmaca, Fahrettin Alakuş, Fatma Alakuş, Mustafa Kahraman, Ömer Gül, Vakas Kılıç, Gazelay Alakuş ve Mehmet Salih Yıldız alınan savcılık ifadelerinden sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkemeye çıkarılan 13 kişi “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanırken, diğer 15 kişi ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Mahkemede işkenceyi anlattılar

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre tutuklanan isimlerden Celal Ercan, mahkemede verdiği ifadesinde, Emniyet’te maruz kaldığını belirttiği işkenceden kaynaklı kulaklarının duymakta zorlandığını, kendisine ne sorulduğunu bilmediğini, sorulan soruları hatırlamadığını söyledi.

Celal Yıldırım da yaptığı savunmada Emniyet’te verdiği ifadeyi kabul etmediğini, ifadesinin işkence altında alındığını belirtti. Yıldırım’ın avukatı, ifade öncesinde müvekkilinin psikolojik ve fiziki darba uğradığını, alınan ifadesinin de yasadışı bir şekilde alındığını vurguladı.

Yine Cindi Zincirkıran da savunmasında Emniyet’te işkence altında ifadesinin alındığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Tutuklanan kadınlardan Fatma Alakuş ise mahkemede yaptığı savunmasında anlatacak çok şeyi olduğunu ancak ortamdan kaynaklı utanıp anlatamadığını belirterek, “Bu adalet değil. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Kollukta verdiğim ifade işkence altında verilmiştir, kabul etmiyorum” dedi.

Ardından savunma yapan Gazaley Alakuş da savunmasında, “Emniyette bana işkence ettiler. Cop ve tekmelerle bana saldırdılar. Vücuduma elektrik verdiler. Daha çok şey yaptılar, ancak ortamdan kaynaklı anlatamıyorum” diye belirtti.

Ne oluyor?

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence günlerdir gündemde.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan ve fotoğraflara yansıyan işkenceye ilişkin bölgedeki 15 baro geçtiğimiz günlerde ortak bir açıklama yaparak, “işkencenin tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ve işkenceyi yapanlarla ilgili yaptırım gerçekleşmediğini” belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü ise ‘bağımsız tıbbi desteğe erişiminin sağlanması’ talebiyle acil eylem kampanyası başlatmış ve yaptığı açıklamada “Görüşülen avukatlardan alınan bilgilere göre, bazı kişilerin ifade sırasında gözleri bağlandı, en az dört kişininse cinsel organlarına elektrik şoku verildi ve cinsel organları yumruklandı” ifadelerine yer vermişti.


Af Örgütü’nden Urfa’daki işkenceye ilişkin acil eylem kampanyası

Urfa’da gözaltına alınanlar mahkemede işkenceyi anlattı

15 barodan açıklama: İşkence ortada ama suç duyuruları sonuçsuz kalıyor

Burası Urfa’da bir karakol bahçesi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstismarı meşrulaştıran 'Zümrüt Apartmanı'nın yazarı ve yayıncısı serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Hakimden kadın avukata cinsiyetçi yaklaşım: 'Etek boyun mevzuata aykırı'