Ana SayfaGüncelUrfa’da gözaltına alınanlar mahkemede işkenceyi anlattı

Urfa’da gözaltına alınanlar mahkemede işkenceyi anlattı

HABER MERKEZİ – Urfa Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından ev baskınları sürerken, dört kişi daha gözaltına alındı. Diğer yandan geçtiğimiz hafta gözaltına alınanlar sevk edildikleri mahkemede gözaltında gördükleri işkenceyi anlattı. Falakaya yatırıldığını söyleyen Mehmet Hayri Çiftçi, “Bu olaylar jandarma karakolunda oldu. Emniyet’te ise gözlerimi kapatıp, 2 kat yukarı çıkartıp cinsel organıma elektrik şok verdiler” dedi. Ayrıca dün serbest bırakılan Mehmet Emin Yıldırım’ın anlattığı işkence de ilçe devlet hastanesince raporlandı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili mahallesinde yaşanan çatışmadan sonra 19 kişinin gözaltına alındığı Bozova’nın Koçhisar mahallesinde sabaha karşı yapılan ev baskınlarında dört kişi daha gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı, jandarmanın gerçekleştirdiği baskınlarda gözaltına alınan Mahmut Pehlivan, Vakas Kılıç, Abdullah Polat ve Besravi Atmaca’nın Urfa TEM Şube’ye götürüldüğünü bildirdi.

Diğer yandan çatışmanın ardından gözaltına alınanlardan 10’u bugün adliyeye çıkarıldı. “Örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla savcıya ifade veren 10 kişi “adli kontrol” talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Mahkemede işkenceyi anlattılar

Mahkemeye çıkarılanlardan Mehmet Hayri Çiftçi ve Mustafa Çiftçi gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını anlatarak, rapor için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmelerini talep etti.

Hayri Çiftçi, mahkemede verdiği ifadede “Emniyet’teki ifadem doğrudur. Bana jandarma karakolunda işkence yapıldı. Üzerime basıldı, darp izi var. Cop vuruldu, parmaklarıma ve ayaklarıma vuruldu. Su döküp falakaya yatırdılar” dedi ve ekledi:

“Bu olaylar jandarma karakolunda oldu. Emniyet’te ise gözlerimi kapatıp, 2 kat yukarı çıkartıp cinsel organıma elektrik şok verdiler. Ellerimi ayaklarımı bağlayıp üzerime abandılar. İlgililer hakkında şikayette bulunacağım. Adli kontrol talebinin reddini talep ediyorum.”

Ajansın aktardığına göre mahkeme de kayıtlara şu ifadeyi geçti: “Mahkeme gözleminde şüphelinin sağ omuzunda yaklaşık 10 cm kızarıklık olduğu görüldü.”

“Gözlerim bağlandı işkenceye uğradım”

Mahkemeye ifade veren Mustafa Çiftçi de verdiği ifadede maruz kaldığı işkenceyi anlattı:

“Emniyet ifadem doğrudur. Bana gözaltında işkence yapıldı. Gözlerimi bağladılar, elektrikle mi elle mi vuruldu bilmiyorum, ancak bel altım ağrıyordu. Jandarma karakolunda bana tekme tokat vurdular, kulağım ağrıyor. Bu duruma ilişkin şikayette bulunacağım. Adli kontrol talebinin reddini talep ediyorum.”

Daha sonra mahkeme, 10 kişi hakkında adli kontrol talebine gerek olmadığına, yurtdışı yasağı getirilmesine karar verdi.

Gözaltındakiler 10’ar kişilik gruplar halinde adliyeye çıkarılmaya devam ediyor.

Jandarma karakolundan Emniyet’e kadar süren işkence

Öte yandan Bozova’da gözaltına alınan ve Yaylak Jandarma Karakolu’nda elleri arkadan kelepçelenerek yüz üstü yere yatırılmış vaziyette fotoğrafları basına yansıyan 19 kişi arasında bulunan Mehmet Emin Yıldırım, dün çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan isimlerden biriydi.

Yıldırım, evde başlayıp jandarma karakoluna uzanan ve Urfa TEM Şube’de devam eden kötü muameleyi Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

Kalp hastası olduğunu, kalbinde 3 stend taşıdığını ifade eden Yıldırım, sahura kalktıkları sırada evlerine baskın yapıldığını söyledi ve “toplam dokuz kişi alınıp karakola götürüldük” dedi.

Getirildikleri Yaylak Jandarma Karakolu’nda ters kelepçelenip yüz üstü yatırıldıklarını söyleyen Yıldırım, “Karakol avlusunda yerde yatar haldeyken silah dipçikleri, tekmelerle bize vuruyorlardı. Yaylak karakolunda bize çok işkence yaptılar” diye konuştu.

Yıldırım, daha sonra götürüldükleri Urfa TEM Şube’de kötü muamelenin devam ettiğini belirtti ve Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktorun işkenceyi görmezden geldiğini de anlattı.

“Hepimizi otobüse koyup ellerimiz arkadan kelepçeli, başımız koltuğa doğru eğik şekilde 500 yataklı hastaneye götürdüler. Bir tane doktoru araca getirdiler. Bizi götüren polisler ‘başınızı kaldırın’ deyince, doktor ‘bir şey var mı’ diye sordu. Sonra ‘bir şey yok’ deyip bitirdi.
“Sonra bizi tekrar nezarethaneye götürüyorlardı. Bizim köyden 19 kişi vardık. Bize hastane rapor vermedi. Sadece Bozova’da bacağımdaki darptan dolayı film çektiler. Ben kalp hastasıyım, 3 defa anjiyo oldum, 3 tane stend var. İki kere kriz geçirdim. Ben hastayım diyordum, onlar bana ‘geber git’ diyorlardı.”

Ayrıca Mehmet Emin Yıldırım’ın Yaylak Jandarma Karakolu tarafından ilçe hastanesine yaptırdığı Genel Adli Muayene Raporu’na “Sol uyluk bölgesinde travmaya bağlı lezyonlar mevcut olup komplikasyon gelişmedikçe hayati tehlikesi yoktur” notu düşülerek Yıldırım’ın anlattığı işkence raporlanmış oldu.

Ne oluyor?

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence günlerdir gündemde.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenirken, bu baskınlarda 47 kişinin gözaltına alındığı öğrenilmişti. 47 kişi arasında bulunan üç çocuk daha sonra serbest bırakılmıştı.

Gözaltındaki 44 kişiden 10’u adliyeye sevk edilirken, Abdullah Çiftçi “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile tutuklanmış, dokuz kişi ise serbest bırakılmıştı.

Gözaltında işkence fotoğraflara da yansırken; kısıtlı olarak ve polis nezareti ile müvekkilleriyle görüşebilen bazı avukatlar Emniyet’teki işkence dolayısıyla gözaltındakilerde kırıklar olduğunu, yürüyemeyecek durumda olanların bulunduğu bilgisini paylaşmıştı.

Gözaltına alınan ve fotoğraflara yansıyan işkenceye ilişkin bölgedeki 15 baro ortak bir açıklama yaparak, “işkencenin tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ve işkenceyi yapanlarla ilgili yaptırım gerçekleşmediğini” belirtmişti.

Baroların açıklamasında işkenceyi yapanların yargı önüne çıkarılması için ‘her türlü hukuki girişimde’ bulunulacağı belirtilerek, soruşturma sürecinin insan haklarına ve hukuka uygun bir şekilde sonuçlanması talebi ifade edilmişti.


15 barodan açıklama: İşkence ortada ama suç duyuruları sonuçsuz kalıyor

Burası Urfa’da bir karakol bahçesi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklanan barış imzacısı Doç. Dr. Tuna Altınel için kampanya
Sonraki Haber
Öcalan'la görüşen avukatlardan duyuru, Güven'den açıklama