Ana SayfaEkolojiÜzerinde horon tepilip, mangal yapılan koruma altındaki Mavi Yıldız çiçeği yok oldu

Üzerinde horon tepilip, mangal yapılan koruma altındaki Mavi Yıldız çiçeği yok oldu

HABER MERKEZİ – Trabzon’da koruma altında olması gereken ‘Mavi Yıldız’ çiçeği, ziyaretçi akını sonucu kısa sürede kayboldu. Çünkü çiçeklerin üzerinde horon tepildi, mangal yakıldı, ayrıca araçlar çiçeklerin üzerine park etti.

Trabzon’un Kadıralak Yaylası’nda yetişen ve ulusalararası sözleşmeye göre koruma altında olan Mavi Yıldız çiçeği, çiçeği görmeye gelenlerce tahrip edildi.

DHA’nın haberine göre her ilkbaharda açan çiçekler, ziyaretçi akını sonrası kısa sürede zarar gördü.

Ajansın aktardığına göre ziyaretçiler ve yaylada düzenlenen etkinliğe gelenlerin üzerlerine bastıkları ve otomobillerle çiğnedikleri çiçekler, kısa sürede ömrünü tamamlayıp, yok oldu.

Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasında yer alan ve yok olma tehlikesi bulunan çiçek türüne zarar verilmesi tepkilere neden oldu.

“Üzerinde horon tepildi, mangal yakıldı”

Fotoğraf: DHA

Kadıralak Yaylası’nda ‘Mavi Yıldız’ çiçeklerinin tahrip edildiğine şahit olduğunu anlatan Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, şunları söyledi.

“Araçlar çiçeklerin üzerine park edildi, horon halkaları düzensiz kuruldu, bölgede mangal yakanlar oldu.
“Festival ve yayla şenlikleri bölgemiz için önemli, ancak koruma altında olan bir bölgede etkinlik yapılacaksa bunun Trabzon Valiliği’nin onayına bağlanması gerekiyor. Etkinliklerin valilik iznine bağlanması tek başına yetmeyebilir ancak bu adımın atılması, sonraki basamaklar için önemli.
“Uzungöl ve Sera Gölü koruma altında olmasına rağmen korunamadı. Ayder Yaylası ve Uzungöl’de kentsel dönüşüm düşünülüyor. Nasıl dönüştürürseniz dönüştürün, buralar bozulduktan sonra orijinaline dönüştürme şansınız yok.
“Sadece koruma altına almak yetmez, denetim yapılarak bu doğrultuda yönlendirmeler gerekiyor.”

Mavi Yıldız çiçeği

Fotoğraf: DHA

Türkiye, 1984’te taraf olduğu 1979 tarihli, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ince, uzun yapraklı Mavi Yıldız türü Türkiye’nin korumakla yüküm.

Mavi Yıldız çiçeği endemik bitkiler arasında yer alıyor ve yok olma tehlikesi altında.

Previous post
Açlık grevleri: Eylemcilerin durumu kötü, hekimlerden Sağlık Bakanlığı'na çağrı
Next post
Sanayi üretiminde yüzde 2,2 düşüş