Ana SayfaEkonomiVarlık fonu ihaleye çıkaracak: Milli Piyango ve TJK devrediliyor

Varlık fonu ihaleye çıkaracak: Milli Piyango ve TJK devrediliyor

HABER MERKEZİ – Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Milli Piyango’yu işletme hakkının yabancı yatırımcılara devredilebileceğini söyledi. Devrin yıl sonu itibarıyla tamamlanacağını söyleyen Sönmez’in aktardığına göre işletme hakkı devredilecekler arasında Türkiye Jokey Kulübü de bulunuyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Milli Piyango’nun işletme hakkını devretme hazırlığında.

Açıklama TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez’den geldi.

Gazetecilerle bir araya gelen Sönmez, ABD, Avrupa Birliği ve Asya’dan birçok yatırımcının ihaleyle ilgilendiğini, bu modelle Milli Piyango’nun 3.5 milyar lira olan gelirinin 10’a katlanabileceğini söyledi.

İşletme hakkının devrinin yıl sonu itibarıyla tamamlanmış olacağını kaydeden Sönmez, TV’nin borçlanmalarına değinirken ise, yaklaşık 30 milyar dolarlık net değeri olan fonun 1 milyar euro borçlandığını söyledi.

Sönmez’e göre işletme hakkının devredileceği kurumlar arasında Türkiye Jokey Kulübü de var.

Öte yandan işletme hakkının devrinin 47 yıl süreyle olacağı bildirildi.

Başkanı Erdoğan

Türkiye Varlık Fonu Başkanlığı görevine 3 Kasım 2016’da getirilen Mehmet Bostan, ‘ilerleme kaydedilmediği’ gerekçesiyle 8 Eylül 2017’de görevden alınmıştı.

Bostan’ın yerine vekaleten Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ getirilirken, 12 Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Fon’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu.

Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da başkan vekilliğine getirilmişti.

Varlık Fonu’na neler devredilmişti?

Olağanüstü Hal (OHAL) kararnameleri ve Başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu kurumları ve şirketlerini bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu’nun kurulduğu günün üzerinden iki buçuk yıl geçti.

Bu süre zarfında Hazine’ye ait bazı işletmeler veya bazı işletmelerdeki Hazine hisseleri, mülkiyeti Hazine’ye ait bazı malvarlıkları, taşınmaz mallar Varlık Fonu’na devredildi.

Fon’a devredilenler arasında Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT ve Borsa İstanbul’un Hazine’ye ait hisselerinin tamamı ile Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank hisselerinin bir bölümü bulunuyor.

Ayrıca TCDD İzmir Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmesi ile Kayseri Şeker Fabrikası hisseleri, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübünün düzenlediği bahislerle ilgili lisanslar ve son olarak da Bodrum’dan Kuşadası’na, Antalya’dan İstanbul’a kadar çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi de geçen yıl kurulan Varlık Fonu’na aktarılanlar arasında.

Buralardan gelen kârlar, mal varlıklarının kira gelirleri, ecrimisil (kira benzeri) gelirleri ve diğer gelirler Varlık Fonu gelirleri arasına giriyor.

Son olarak yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Varlık Fonu’na dış borç yetkisi de verilmişti.