Ana SayfaGüncelYeni askerlik sistemi teklifi Komisyon’dan geçti

Yeni askerlik sistemi teklifi Komisyon’dan geçti

HABER MERKEZİ – Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Komisyon’dan geçti. Söz konusu teklifin yasalaşması durumunda 1 aylık bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale gelecek.

Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesini öngören yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis’teki Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin Meclis Genel Kurulu tarafından da kabul görmesi durumunda askerlik 6 aya düşürülecek, bedelli askerlik ise kalıcı hale getirilecek.

AKP’nin sunduğu ve “Askeralma Kanunu Teklifi” adını taşıyan teklifle 31 bin lira olarak belirlenen ücretin peşin alındığı bedelli askerlik 1 ay sürecek.

Detaylar şöyle:

  • ‘Yoklama kaçağı’ ve bakaya kalanlar bedelliden faydalanamayacak. Kanun yürürlüğe girmeden ‘yoklama kaçağı’ ya da bakaya olanlar bir seferliğine bedelliden faydalanabilecekler.
  • 20 yaş üstündekiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli başvurusunun ‘planlanandan yüksek olması’ durumunda kura çekimi yapılacak.
  • Askere alınanlar 1 ay temel eğitime müteakip 5 ay görev yapacak. Bunun sonunda ‘Kalmak ister misiniz?’ diye sorulacak. Kalınması durumunda askerlik 6 ay daha devam edecek, 2 bin lira aylık ödeme yapılacak.
  • Lisans ve lisansüstü eğitim yapanlar yedek subay olabilecek. Bu durumda 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. İsterlerse subaylığa geçebilecekler.
  • Meslek yüksekokulu mezunları ise yedek astsubay olabilecek. Elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık gibi alanlarda mesleklerine devam edecekler.

HDP’li vekilden ‘vicdani ret’ talebi

Öte yandan söz konusu teklifle 20 ila 41 yaş arasında bulunan Türkiye vatandaşı her erkeğin silah altına alınması öngörülüyor.

Komisyon’da yapılan görüşmelerde bu hususa dikkat çeken HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, vicdani ret konusunu gündeme getirdi.

Erdoğmuş, vicdani ret konusunun tüm dünyada bir hak olarak değerlendirildiğinin altını çizerek, “İnancı gereği savaş karşıtı olanlar bu hakkın kendilerine verilmesini isteyebilir. Bundan dolayı vicdanı reddi bir sorumsuzluk olarak değil bir hak talebi olarak görmemiz gerekir” dedi.

Yine de teklif, Komisyon’dan ilgili madde değiştirilmeden geçti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
11 üniversiteye rektör ataması
Sonraki Haber
Maçoğlu’ndan Dersim açıklaması