Ana SayfaDünyaYücel’in ‘işkence gördüm’ demesi üzerine Berlin’den Ankara’ya çağrı

Yücel’in ‘işkence gördüm’ demesi üzerine Berlin’den Ankara’ya çağrı

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanlığı, gazeteci Deniz Yücel’in Türkiye’de cezaevinde işkence gördüğüne ilişkin beyanları üzerine Ankara’yı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Gazeteci Deniz Yücel’in Türkiye’de bir süre tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde işkenceye maruz kaldığı yönündeki ifadeleriyle ilgili Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye çağrı geldi.

Berlin yönetimi, Ankara’yı Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Sözleşme’ye sadık kalmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, dpa’ya yaptığı açıklamada, “Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz. Bu tür muameleler hukuk dışıdır” ifadelerine yer verdi.

Yücel’in dün Berlin’de verdiği ifadesindeki işkence beyanlarına doğrudan değinmeyen sözcü, Türkiye’nin işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik uluslararası anlaşmalarda imzasının bulunduğunu da hatırlattı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 10 Aralık 1984 tarihinde kabul edilen BM İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme’yi 25 Ocak 1988’de imzaladı.

Sözleşme, 3441 sayılı kanunla kabul edilerek, resmi gazete yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye hükümeti, taraf devletler arasında bir ihtilafın oluşması durumunda Uluslararası Adalet Divanı’nın yetkili kılınması yönündeki seçeneği kabul etmedi.

Ne olmuştu?

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan 44 yaşındaki Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Deniz Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.

Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı. Yücel’in beraat talebi ise reddedilmişti.

Yücel, yargılandığı dava kapsamındaki savunmasını 10 Mayıs 2019 tarihinde Almanya’nın Berlin kentinde yapmış ve tutuklu kaldığı sürede yaşadıklarını anlatmıştı.

Silivri Cezaevi’nde fiziksel ve psikolojik işkence gördüğünü belirten Yücel, “Bu yüzden, burada ilk defa alenen söylüyorum: Ben, Silivri 9 No’lu cezaevinde üç gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Belki Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ya da yakın çevresinin talimatıyla, ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm. Öyle ya da böyle yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan’dır” demişti.

Yücel hakkında 18 yıla kadar ağır hapis cezası talep ediliyor.


Yücel: Cezaevinde günlerce işkence gördüm, bir numaralı sorumlusu Erdoğan’dır


Karınca, DW Türkçe