Ana SayfaGüncelZehra Doğan ‘yıkılan kentleri’ Tate Modern’e taşıyor

Zehra Doğan ‘yıkılan kentleri’ Tate Modern’e taşıyor

HABER MERKEZİ – Dünyanın en prestijli müzelerinden Tate Modern, 21-25 Mayıs arasında gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın eserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide, Doğan’ın sokağa çıkma yasakları sırasında yıkılan kentlerde topladığı eşyalar yer alacak.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasakları sürecinde yaptığı haberler ve resimler gerekçe gösterilerek 2 yılı aşkın süre cezaevinde tutuklu kalan gazeteci-ressam Zehra Doğan, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve dünyanın en prestijli müzelerinden biri sayılan Tate Modern’e konuk olacak.

Tate Modern’de 21-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek sergide, Doğan’ın, 2015-16 yıllarında gazeteci olarak çalıştığı Mardin’in Nusaybin, Dargeçit ve Derik ilçeleri ile Şırnak ve yaşadığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkıntılar arasından topladığı kıyafetler, halılar, elbiseler, beyaz yazmalar, ayakkabılar gibi yanmış eşyalar sergilenecek.

Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner’e konuşan Doğan, Tate Modern’de dört sanatçıyla birlikte olacağını belirterek, “Benim işim bir enstalasyon. Yıkıntıların arasından topladığım ‘Ê Lı Dû Man – Geride Kalanlar’ adını verdiğim bir iş” dedi.

Doğan, “Enstalasyonla birlikte ekranda sokağa çıkma yasakları döneminde çektiğim videolar ve fotoğraflar gösterilecek. Ve yine o dönemde yazdığım, barikatların arkasında yaşayanların öyküleri okunacak” diye de ekledi.

Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü. Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Bu süreçte Doğan, cezaevi yönetimlerinin engellemeleri karşısında hemen her şeyi boya ve malzemeye çevirerek resim yapmıştı.

Gazeteci ve ressam Doğan, 20 Şubat 2019 tarihinde Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmişti.