Ana SayfaDünyaABD İran’ın silah kontrol sistemlerine ‘siber saldırı düzenledi’

ABD İran’ın silah kontrol sistemlerine ‘siber saldırı düzenledi’

HABER MERKEZİ – Amerikan basını, ABD-İran gerilimi sonrası Washington’ın Tahran’ın silah kontrol sistemlerine siber saldırı düzenlediğini öne sürdü.

ABD’nin, İran’ın silah kontrol sistemlerine siber saldırı düzenlediği iddia edildi.

Washington Post gazetesi, Perşembe günü düzenlendiği belirtilen siber saldırın roket ve füze atarları kontrol eden bilgisayar sistemlerini hedef aldığını aktardı.

New York Times gazetesinin haberinde ise siber saldırıların ABD’nin insansız hava aracının düşürülmesi ve Umman Körfezi’nde petrol tankerlerine düzenlenen saldırılardan sorumlu tuttuğu İran’a misilleme olduğu belirtildi.

Gazete ayrıca saldırının sistemi belli bir süre için devre dışı bırakmayı amaçladığını aktardı.

İran’ın sistemlerinde hasar oluşup oluşmadığı ise bilinmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump da siber saldırı iddiasıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan Trump, İran’a Pazartesi gününden itibaren bir dizi “büyük” yaptırımı ise devreye sokacaklarını söyledi.

Bu yaptırımlarla İran’ın nükleer silah almasını engellemeyi hedeflediğini belirten Trump, Tahran’ın nükleer planlarından vazgeçmediği takdirde de ekonomik baskıyı sürdüreceklerini ifade etti.

ABD-İran gerilimi

ABD ile İran arasındaki gerginlik, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran yönetimine yeni yaptırımlar getirmesiyle yeniden tırmanmıştı.

ABD, Umman Körfezi’nde geçen hafta iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan da İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise saldırılarla ilişkisinin olmadığını belirtiyor.

Washington yönetimi, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının ardından Ortadoğu’ya ek bin asker gönderme kararı almıştı.

Ayrıca İran’ın RQ-4 Global Hawk tipi insansız hava aracını vurması nedeniyle bölgede gerilimi daha da artırmıştı.

ABD Başkanı Trump, İran’ın ülkesine ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından misillemede bulunmaya hazırlandıklarını ancak böyle bir saldırının 150 insanın ölümüne neden olacağını öğrendikten sonra, planlanan saldırıyı 10 dakika kala durdurduğunu belirtmişti.


Karınca, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Musa Anter Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı
Sonraki Haber
İşsizlik ödeneği başvuruları yüzde 59 arttı