Ana SayfaGüncelABD: ‘Tampon bölge’ konusunda Türkiye ile DSG prensipte anlaştı

ABD: ‘Tampon bölge’ konusunda Türkiye ile DSG prensipte anlaştı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan ‘tampon bölge’ konusunda Türkiye ile DSG arasında genel bir anlaşma olduğunu söyledi. ABD’nin İngiltere ve Fransa’yı önerilen tampon bölgeye asker yollamaya ikna etmeye çalıştığı öne sürülse ce Jeffrey, Avrupa ülkelerinin ‘tampon bölge’de yer almayacağını da belirtti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan tampon bölge konusunda Türkiye ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında “genel bir anlaşma” olduğunu söyledi.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nde konuşan Jeffrey, “Türkiye ile DSG’nin çekilme ve güvenli bölge konusunda prensipte genel bir anlaşmaya sahip olduğunu” ifade etti.

Duvar’ın aktardığına göre Jeffrey, “ABD’nin, görüşmelerin başarılı olması için gerçek bir şans bulunduğuna inandığını” ve “anlaşmanın nihai hale gelmesi için bazı noktalara hâlâ çözüm bulunması gerektiğini” de belirtti.

Jeffery, Avrupa ülkelerinin katılımı konusunda ise “Hayır, böyle bir anlaşma yok, talep yok, bu alanda Avrupalılar için bir rol yok” dedi.

Geçtiğimiz aylarda, ABD’nin İngiltere ve Fransa’yı önerilen tampon bölgeye asker yollamaya ikna etmeye çalıştığı öne sürülmüştü. Jeffrey ise Avrupalıların katılımı konusunun aralık ayındaki görüşmelerde gündeme geldiğini belirtse de, “Bu, herhangi bir bir anlaşmanın parçası değil” ifadelerini kullandı.

‘Tampon bölge’ tartışması

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna olası operasyonu gündemdeyken ABD “Kürtlerin korunması” garantisi istediğini açıkça dile getirmiş, bunun için de bir ‘tampon bölge’ önermişti. Trump bölgede 32 kilometrelik bir “güvenli bölge” oluşturacaklarını belirtmişti.

Ocak ayında ABD Başkanı Donald Trump Suriye’de Kürtleri vurması durumunda Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını söylerken, Kürtlere de “Türkiye’yi provoke etmeyin” diye seslenmişti.

Sene başında Washington-Ankara arasında karşılıklı tartışmalar artsa da ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Türkiye ile “anlaşmaya yakın olunduğunu” söylemişti.

“Erdoğan, birlikte savaştığımız dostların korunacağı yönünde Trump’a teminat verdi” diyen Pompeo, 13 Ocak’ta da Suriye’de Kürtlerin korunması için Türkiye ile bir anlaşmaya varılması konusunda “iyimser olduğunu” yinelemişti.

Ankara ise bu açıklamalara karşın hep “Trump’ın sözünün esas olduğunu” belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sundance'in dikkat çeken yapımlarından: “Honeyland”
Sonraki Haber
Bir rapçinin hikâyesi: "Bir Nefes Daha"