Ana SayfaDünyaABD’den Ortadoğu’ya ek asker gönderme kararı, Çin’den uyarı

ABD’den Ortadoğu’ya ek asker gönderme kararı, Çin’den uyarı

HABER MERKEZİ – ABD Ortadoğu’ya ek olarak bin asker gönderme kararı aldı. Çin ise kararı “Pandora’nın kutusunu açmak” olarak niteleyerek ABD’yi uyardı.

ABD, Ortadoğu’ya daha önceki bin 500 asker gönderme kararının ardından, bölgeye ek olarak bin asker daha gönderecek.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Ortadoğu’ya ek asker gönderme kararı, “İran’ın düşmanca tavrı” üzerine alındı.

Açıklamada, bu karardaki amacın İran’la çatışmak olmadığı ve ABD’nin bölgedeki askeri personel ve ailelerini korumak olduğu belirtildi.

Askerlerin tam olarak nerede konuşlanacağına dair ise bilgi verilmedi.

Umman Körfezi’ndeki tanker saldırıları

Ek asker gönderme kararı geçen hafta Umman Körfezi’nde gerçekleşen tanker saldırılarının üzerine geldi.

ABD Donanması bu saldırıların İran tarafından gerçekleştirildiğini öne sürerek, olaya ilişkin yeni fotoğraflar paylaştı.

Bu suçlamaları reddeden İran ise, Pazartesi günü 2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşma maddelerinin zenginleştirilmiş uranyum üretimi ile ilgili kısmına uymayacağını açıklayıp, bu kapsamda, tarafların üzerinde mutabık kaldığı 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum limitini 27 Haziran’da aşacağını duyurmuştu.

Çin’e göre karar “Pandora’nın kutusunu açmak”

Çin ise gelişmeler üzerine her iki ülkeye yönelik açıklamalarda bulundu.

İran’a yönelik açıklamasında, nükleer anlaşma maddelerine uymaktan bu kadar kolay vazgeçmemesi gerektiğini belirtirken, ABD’ye yönelik açıklamasındaysa Ortadoğu’ya ek asker gönderme kararıyla ilgili olarak, bu kararın Ortadoğu’da “Pandora’nın kutusunu açmak” anlamına geldiğini belirtti.

İran ve ABD arasındaki gerilim, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilip İran Devrim Muhafızları’nı “kara liste”ye almasından beri artıyor.


Bu haberi AFP ve BBC’den derledik.



Önceki Haber
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi'nden çağrı
Sonraki Haber
Ordu ve Giresun'da sağanak: Dereler taştı, ev ve iş yerlerini su bastı