Ana SayfaCezaevleriAçlık grevini 142 gün boyunca sürdüren bir tutuklu sağ gözünü kaybetti

Açlık grevini 142 gün boyunca sürdüren bir tutuklu sağ gözünü kaybetti

HABER MERKEZİ – Mardin Cezaevi’nde sağ gözünde yüzde 20 oranında görme kaybı olan Bayram Demirhan isimli tutuklunun, açlık grevi eyleminin ardından sağ gözünün görme yetisini tamamen kaybettiği bildirildi. Demirhan, 142 gün boyunca eylemini sürdürmüştü.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 Ocak’ta başladığı açlık grevi eylemini 27 Mayıs’ta sonlandıran Bayram Demirhan hastaneye sevk edilmişti.

Tutuklu Demirhan, hastane mahkum koğuşunda koşulların kötü olması nedeniyle hastane ve cezaevi yönetimine dilekçe vererek, cezaevine götürülmek istediğini bildirdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre daha önce geçirmiş olduğu trafik kazası nedeniyle sağ gözünde yüzde 20 oranında görme kaybı olan ve bu nedenle 6 farklı ilaç kullanan Demirhan’ın, açlık grevi süresince gözündeki rahatsızlığı daha da arttı.

Durumunun halen yeteri kadar iyi olmadığı ve hastanede kalması yönünde doktorların yaptığı uyarılara rağmen Demirhan, taburcu edilmekte ısrar edince yeniden cezaevine götürüldü.

Cezaevine götürülmesinin ardından gözünde rahatsızlık hissetmesi üzerine göz polikliniğine sevk edilen Demirhan’ın sağ gözünün görme yetisini tamamen kaybettiği tespit edildi.

Demirhan’ın sol gözünde de yüzde 30 görme kaybı yaşandığı tespit edildi.

Bayram Demirhan, geçirmiş olduğu trafik kazası sebebiyle iki kez göz ameliyatı geçirmişti.

Bayram Demirhan

Demirhan ile birlikte hastaneye sevk edilen Ahmet Ürün’ün de, yine hastane koşullarının iyi olmaması nedeniyle taburcu edilmekte ısrar ettiği ve yeniden cezaevine götürüldüğü bildirildi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki diğer tutukluların kontrollerinin de devam ettiği bilgisi paylaşılırken, daha önce sevki yapılmayan tutukluların sevklerinin de aralıklı bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Ajans, cezaevine giden avukatlar, Mardin Tabip Odası ve tutukluların ailelerinin de durumu teyit ettiğini aktardı.

Ne oluyor?

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere binlerce kişi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevindeydi. Bu eylemi ölüm orucuna çeviren tutuklular da oldu.

Bu süreçte cezaevlerinden yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Eylemler sürerken 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatlarıyla görüşebildi. 2 Mayıs’ta birinci, 22 Mayıs’ta da ikinci görüşme gerçekleşti.

Bu son görüşmede Öcalan açlık grevcilerine ‘eylemi sonlandırma’ çağrısı yaptı, bu çağrı da karşılık buldu. 26 Mayıs’ta 200 gündür açlık grevinde olan Güven, diğer HDP’li vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler eylemleri sonlandırdı.

Eylemler sonlandırılsa da cezaevindeki eylemcilerin durumuna dair hak ihlalleri söz konusu. Açlık grevlerini izleyen heyetler, sağlık örgütleri ve hukukçular, basına yansıyan hak ihlallerine dikkat çekerek Adalet ve Sağlık Bakanlıkları’na ‘tedavi kılavuzlarına uyma’ çağrısı yapıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’un enflasyonu yükseldi
Sonraki Haber
Ermeni kadına Samatya'daki evinde bıçaklı saldırı