Ana SayfaGüncelAİHM vekilliği düşürülen HDP’liler için Türkiye’den savunma istedi

AİHM vekilliği düşürülen HDP’liler için Türkiye’den savunma istedi

HABER MERKEZİ – AİHM, Anayasa’da yapılan geçici değişiklikle milletvekillikleri düşürülen HDP’li dört isim için Türkiye’den savunma istedi.

Anayasa’nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddesinde yapılan geçici değişiklikle milletvekillikleri düşürülen HDP’liler Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve yaşamını yitiren İbrahim Ayhan’ın avukatları iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e başvuru yapmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), diğer vekillerin yargı süreci devam ederken vekilliği düşürülen Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir ve İbrahim Ayhan’ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin savunma istedi.

AİHM bu kararla, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan dört HDP’li milletvekillinin, “seçme ve seçilme haklarının ihlal” edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu ilk defa kabul etmiş oldu.

AiHM’in kararına dayanak oluşturan sözleşme maddesi ise “serbest seçim hakkı”nı içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Ek 1 no’lu Protokolü 3’üncü maddesi.

Sadece HDP’lilerin vekillikleri düşürülmüştü

Söz konusu Anayasa değişikliği 20 Mayıs 2016 tarihinde AKP-MHP’nin tam, CHP’nin kısmi desteğiyle yapılmış, 29 AKP, 10 MHP, 55 CHP 53 HDP ile bir bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri arasından sadece HDP milletvekillerinin vekillikleri düşürülmüştü.

Dokuz HDP’li milletvekili tutuklanırken, 11 kişinin vekillikleri “meclis devamsızlığı” ve “kesinleşmiş hapis cezası” gerekçeleriyle düşürülmüştü.

AİHM daha önce HDP’li vekiller Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız’ın başvurularını reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan UEFA’nın eski başkanı Michel Platini serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Moody's Türkiye'den 18 bankanın kredi notunu düşürdü