Ana SayfaGüncelAkar, Shanahan mektubuna 13 gün sonra cevap gönderdi

Akar, Shanahan mektubuna 13 gün sonra cevap gönderdi

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın mektubuna Milli Savunma Bakanı Akar tarafından cevabi mektup gönderildiği bildirildi. Bu cevap, ABD’nin Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanacağı yönünde tehditler içeren Shanahan mektubunun 13 gün sonrasında geldi.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın 6 Haziran 2019 tarihli mektubuna bugün itibarıyla Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından cevap niteliğinde bir mektup gönderildiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı’dan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mektupta müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlık yeniden vurgulanmış, bilinen görüşlerimiz ve önerilerimiz detaylı olarak aktarılmıştır.
“Karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesinin ve sorunlara uygun bir çözüm bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesinin önemi ifade edilmiştir.”

Akar, gönderilen mektubun içeriğine dair şunları söyledi:

“Karşılıklı saygı ve iş birliğimizin devam etmesi için üslup ve yaklaşıma hassasiyet gösterilmesinin gerektiğini daha önce de çeşitli şekillerde belirtmiştik. Biz müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesinden yanayız ve bu konuya azami hassasiyet gösteriyoruz.
Önümüzdeki dönemde de görüşmelerimizin bu doğrultuda, bu inançta yapılmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ABD Savunma Bakan Vekili ile Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya gelme fırsatımız olacak. Bu ayın sonunda da Osaka’da G20 Zirvesi çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Trump ile görüşecek. Bu görüşmelerin de olumlu sonuçlanması için müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde bize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.”

Shanahan mektupta ne diyor?

Shanahan söz konusu mektupta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planıyla ilgili sert ifadeler kullanıyor.

Mektupta, “Türkiye S-400 teslimatını kabul ettiği takdirde F-35 almayacaktır. S-400 tutumunuzu değiştirme seçeneğiniz halen bulunmaktadır” ifadesi bulunuyor.

S-400 tutumunun değiştirilmemesi durumunda ise bunun “istihdamda, milli gelirde ve uluslararası ticarette kayıplara neden olacağı” vurgulanıyor.

Shanahan tarafından Akar’a gönderilen mektupla ilgili Akar günlerdir sessizliğini korurken, Milli Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada sadece “Shanahan tarafından Bakan Akar’a iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan bir mektup gönderildi” denilmişti.

[Shanahan’ın Akar’a gönderdiği mektubun tam metnini gazeteci Murat Yetkin’in kişisel blogundaki çeviri ile okuyabilirsiniz.]

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 6 Haziran tarihinde gönderdiği mektubunda, Türkiye’ye S-400 sisteminden vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar süre tanıdı.

Akar ise Shanahan imzalı mektupla ilgili 7 gün sonra yaptığı açıklamada, mektubun “müttefiklik ruhuna uygun olmadığını” söyledi. Ayrıca Akar, henüz cevap verilmeyen mektup için “gerekli çalışmaların yapıldığını, cevabı hazırladıklarını” da ekledi.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Rusya ise yaptığı son açıklamada anlaşma çerçevesinde S-400 hava savunma sistemlerini Temmuz ayında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” dedi.

Bunun akabinde bir açıklama da Twitter hesabı üzerinden yapan Erdoğan, 6 maddelik paylaşımında, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın aldığını bir kez daha vurgularken, “Türkiye, F-35 uçaklarının müşterisi değil aynı zamanda ortağıdır” mesajını verdi.

S-400’ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, “ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız (karşı) adımlar var” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş: Ölümler olmasın diye mücadele yürüttük
Sonraki Haber
Kezzaplı saldırıya maruz kalan Berfin Özek'in ilk ameliyatı yapıldı