Ana SayfaDünyaAlmanya İçişleri Bakanı: Aşırı sağla yeterince mücadele edemedik

Almanya İçişleri Bakanı: Aşırı sağla yeterince mücadele edemedik

HABER MERKEZİ – Kassel Bölge Valisi’nin ‘mültecilere ılımlı yaklaştığı’ bahanesiyle aşırı sağcı biri tarafından öldürülmesi üzerine Almanya İçişleri Bakanı, “aşırı sağ oluşumlarla yeterince mücadele edilemediğini” söyledi.

Almanya siyasi tarihinde ilk defa bir siyasetçinin aşırı sağcılar tarafından katledilmesi ırkçı şiddet tehdidini yeniden ülke gündemine taşıdı.

2 Haziran’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi politikacı Kassel Valisi Walter Lübcke, aşırı sağcı Stephan E. tarafından öldürülmüştü.

Lübcke’yi “mülteci politikasına destek verdiği” gerekçesiyle öldürdüğünü itiraf eden Stephan E.’nin örgüt ilişkisi araştırılırken, ülkede 12 bin civarında şiddete eğilimli aşırı sağcının bulunduğu belirtildi.

‘Aşırı sağcı oluşumlara yeterince müdahale edilmedi’

DW’nin haberine göre, İçişleri Bakanı Horst Seehofer konuyla ilgili açıklamasında aşırı sağcı oluşumlarla yeterince mücadele edilemediğini belirtti.

Bakan, aşırı sağın şiddet eylemlerinin engellenmesi için alınması gereken birçok önlem olduğunu ancak bunların çoğunun alınmadığını ifade etti.

Seehofer’in açıklamasına göre, Almanya genelinde 24-25 bin civarında aşırı sağcı var ve bu kesimin yaklaşık yarısı şiddet eğilimli.

Konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkanvekili Ralf Stegner ise “Anayasayı Koruma Teşkilatı raporuna göre demokrasimizin en büyük düşmanı sağda duruyor” dedi.

SPD NSU’ya dikkat çekti

SPD Genel Başkanlığı’nı geçici olarak yürüten Manuela Schwesig ise ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) cinayetlerine işaret ederek, “NSU teröristlerinin cinayetlerinden sonra herkes bu tür tehditlerin üzerine daha sert şekilde gidileceği sözünü verdi. Şimdi yeniden, acaba güvenlik birimleri yine bazı şeyleri gözden mi kaçırdı sorusunu soruyoruz” dedi.

Konuyla ilgili olarak, Welt gazetesi 2017’de aşırı sağ kaynaklı şiddet olaylarında yüzde 2,3 oranında artış kaydedildiğini belirtirken, aşırı sağcı propaganda suçlarında ise 2017’de yüzde 4,6 oranında bir artış görüldüğünü belirtti.