Ana SayfaGüncelAnkara: ABD’nin olası yaptırımlarına karşı atacak adımlarımız var

Ankara: ABD’nin olası yaptırımlarına karşı atacak adımlarımız var

HABER MERKEZİ – S-400’ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız adımlar var” dedi.

ABD ile S-400 krizi sürerken, “Türkiye S-400 savunma sistemlerini almıştır. Biz bu işi bitirdik” açıklaması yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da yeni bir açıklama geldi.

Çavuşoğlu, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi konusunda ABD ile devam eden gerilim için “Bağımsız ve özgür millet olmak için kararlılığımızı devam ettireceğiz” dedi.

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası yayınında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı, S-400’ler konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD’nin olası yaptırımlarının hatırlatılması üzerine, “ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizim de atacağımız (karşı) adımlar var” şeklinde konuştu. Ancak bu adımlara ilişkin detay verilmedi.

ABD’nin tavrından Avrupa Birliği’nin de rahatsız olduğunu öne süren Çavuşoğlu, “NATO’nun bizi koruma kapasitesi yok. Yarın bizim başımıza bir şey geldiğinde kime güveneceğiz” diye ekledi.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 6 Haziran tarihinde gönderdiği mektubunda, Türkiye’ye S-400 sisteminden vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar süre tanıdı.

Akar ise Shanahan imzalı mektupla ilgili 7 gün sonra yaptığı açıklamada, mektubun “müttefiklik ruhuna uygun olmadığını” söyledi. Ayrıca Akar, henüz cevap verilmeyen mektup için “gerekli çalışmaların yapıldığını, cevabı hazırladıklarını” da ekledi.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Rusya ise yaptığı son açıklamada anlaşma çerçevesinde S-400 hava savunma sistemlerini Temmuz ayında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gece yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” dedi.

Bunun akabinde bir açıklama da Twitter hesabı üzerinden yapan Erdoğan, 6 maddelik paylaşımında, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın aldığını bir kez daha vurgularken, “Türkiye, F-35 uçaklarının müşterisi değil aynı zamanda ortağıdır” mesajını verdi.


Erdoğan bir de Twitter’dan yineledi: S-400’leri satın aldık


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
4 aylık hamile olan Melek Yılmaz evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Çiğdem Alparslan'ı öldüren erkeğe indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet