Ana SayfaÇalışma YaşamıAşırı yağış karpuz verimini düşürdü, çiftçi borç batağında

Aşırı yağış karpuz verimini düşürdü, çiftçi borç batağında

ADANA – Adana’da erkenci karpuzun hasadı devam ediyor. Borçla işi çeviren çiftçiler, aşırı yağış ve doludan ötürü karpuz veriminin düştüğünü belirtti.


Haber: Hamdullah Kesen


Adana’da erkenci (turfanda) karpuzun hasadı devam ediyor.

Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20’sinin yetiştirildiği Adana’da bu yıl yaklaşık 145 bin dekarda dikim yapıldı.

Karpuzdan yaklaşık 700 bin ton rekolte bekleniyor.

Aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle hasat bu yıl 20 gün geç başladı.

Karataş ilçesinin Kapı, Tuzla ve Bahçe mahallelerinde kumlu topraklarda yetişen karpuzun kilosu tarladan 1,5 TL ila 2 TL’den satılırken; tüketici kilosunu 2,5 TL ila 3 TL arasında alıyor.

Çiftçiler, aşırı yağış ve doludan ötürü karpuzda veriminin düştüğünü belirtti.

Tonaj düştü, herkes borçlu

Bir dönüm karpuzun 4 Bin TL ila 4 Bin 500 TL arasında bir maliyetinin olduğunu ifade eden çiftçi Hasan Koyuncu, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi.

Erkenci karpuzun kumlu toprakta üretildiğini vurgulayan Koyuncu, “Bu yıl aşırı yağış vardı. Ayrıca mahsule dolu da vurdu. Bundan ötürü karpuzun tonajı çok düştü. Verim çok düştü. Şuanda kilosunu 1,5 TL’ye verdik. Ocak sonunda ekiyoruz, karpuzu. 5 ay zahmetini çekiyoruz. Masrafları yüksek. Fiyatlar iyi ama verim düşük” diyor.

Hava şartlarından ötürü karpuzun veriminin düşük olduğunu dile getiren çiftçi Mehmet Akdağ da, karpuz tonajının düşük olması nedeniyle çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söylüyor.

“Aşırı yağıştan dolayı şuanda erkenci karpuzda tonaj yok. 2 TL’ye verildiğinde bir şekilde maliyeti çıkıyor.
“15 ila 20 gün sonra kumlu olan topraklarda yetişen karpuz kırılacak. Tonajı şuanda normal ama 20 gün sonra karpuzun fiyatının ne olacağı belli değil. Bu karpuzun dönüm başında 4 bin TL maliyeti var.
“Çiftçi üretimi borçla yapıyor. Çoğu karpuzcular kiracıdır. Maliyetler çok yüksektir ve ürünün fiyatı düştükçe zarar daha da artıyor. Herkes burada borçludur.”

Mezopotamya Ajansı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu: Bittiği zaman gitmeyi bilmek lazım
Sonraki Haber
Ünlü futbolcu Neymar'a cinsel saldırı suçlaması