Ana SayfaGüncelAYM Başkanı’ndan şerh: Kavala’nın Gezi eylemlerini desteklemesi suç olamaz

AYM Başkanı’ndan şerh: Kavala’nın Gezi eylemlerini desteklemesi suç olamaz

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, iş insanı Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu reddetme gerekçesini açıkladı. AYM Başkanı Arslan, gerekçeli kararında Kavala ile ilgili “Gezi’ye katılması ve desteklemesi tek başına suçlu olduğunu göstermez” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklanan Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavala’nın bireysel başvurusuna ilişkin 22 Mayıs’ya verdiği ret kararının gerekçesini açıkladı.

euronews’den Servet Yanatma’nın haberine göre, karara karşı çıkan beş üyeden biri AYM Başkanı Zühtü Arslan.

Arslan ve iki başkan vekili Engin Yıldırım ve Hasan Tahsin Gökcan da karşı oy gerekçesinde Gezi Davası iddianamesini açıkça eleştirdi.

AYM Başkanı Arslan, “Kavala’nın Gezi olaylarına katılmış ve bu olayları desteklemiş olmasının tek başına bir suç işlediğini göstermeyeceğini” savundu.

Zühtü Arslan, Gezi Parkı eylemlerini iki farklı şekilde yorumladı:

“Bazıları eylemleri çevreci duyarlılıkla başlayan ve daha sonra bir çok alanda hükümet politikalarını kitlesel eleştiriye dönüşen gösteriler olarak nitelendirirken toplumun bir kesimi de yerleri değiştirilen ağaçlar bahane edilerek başlatılan hükümete karşı yurt dışı destekli bir kalkışma olarak değerlendirmiştir. Anayasa Mahkemesinin görevi bu nitelendirmelerden birini kabul etmek değildir.”

AYM Başkanı Arslan, eylemlere katılmanın tek başına suç olmadığını da ifade etti:

“Öncelikle, başvurucunun Gezi olaylarına katılmış ve bu olayları desteklemiş olmasının tek başına bir suç işlediğinin belirtisi olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Zira barışçıl olmak kaydıyla herkes toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebilir, düzenlenenlere katılabilir ve bunların yaygınlaşmasını isteyebilir.”

Karara karşı oy veren diğer üyeler Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez de Arslan’ın ortaya koyduğu gerekçelere benzer yorumlarda bulundular.

AKP’li vekil de ‘maddi kanıt yok’ demişti

24 Haziran’da Gezi Davası’nın ilk duruşmasının yapıldığı sırada Twitter’dan değerlendirmelerde bulunan AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gezi Davası iddianamesini okuduğunu belirterek, tutuklu yargılanan Osman Kavala’ya a isnat edilen suçlamalara ilişkin maddi kanıt bulamadığını söylemişti.

“Osman Kavala vs ile ilgili iddianameyi okudum. Kavala’nın ‘Hükümeti devirmeye yönelik bir kalkışma olarak gezi olaylarının organizatörü, yöneticisi veya finansörü’ olduğuna dair maddi kanıtlar bulamadım. Kamuoyunu ikna eden bir yargı kararının en kısa zamanda çıkmasını ümit ederim.”

Ne olmuştu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Kavala’nın avukatları, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” iddialarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM Genel Kurulu’nun kararı 22 Mayıs 2019’da 5’e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı. Bireysel başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, hak ihlali görmemişti.

Kavala’nın adı aynı zamanda Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istenen iddianamede de geçiyor.

24-25 Haziran tarihlerinde yapılan Gezi Davası’nın ilk duruşmasında Kavala’ya tahliye çıkmamıştı.


Gezi Davası: Kavala’nın tutukluluğuna devam, Aksakoğlu’na tahliye

Previous post
Canan Kaftancıoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi
Next post
Çukurca'da çatışma: Bir asker hayatını kaybetti