Ana SayfaToplumsal CinsiyetAYM kararını ‘ayıplayan’ mahkeme, barış bildirisini tecavüzle ‘eşitledi’

AYM kararını ‘ayıplayan’ mahkeme, barış bildirisini tecavüzle ‘eşitledi’

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyenlerden Noemi Levy’nin bugün yapılan duruşmasında avukatın örnek olarak sunduğu AYM’nin ‘Ayşe Öğretmen’ kararı için mahkeme, “O beraat o mahkemenin ayıbı” dedi. Barış bildirisi ve ifade özgürlüğünü tecavüz ile ‘eşitleyen’ ifadelerde bulunan mahkeme, akademisyen Levy’ye ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Kürt kentlerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenler yargılanmaya devam ediyor.

Bugün de bildiriye imza attığı için Boğaziçi Üniversitesi’nden uzaklaştırılan Noemi Levy hakim karşısındaydı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada mütalaaya karşı görüşü sorulduğunda “Mütalaayı biliyorum, savunmam aynı” yanıtını verdi.

Noemi Levy / Fotoğraf: bianet

Levy’nin avukatı ise “Anayasa Mahkemesi Ayşe Çelik davasında hızla karar verdi. BAK başvurularını birleştirdi. Alacağı kararı beklememiz gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi.

Ancak avukatın AYM kararı için beklenmesi yolundaki talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Avukatın, “Samimiyetle anlamaya çalışıyorum, niye bu kadar farklı düşünüyoruz diye” şeklindeki sözlerine ise hakim, “Siz öyle diyorsunuz da beklemek zorunda değiliz AYM kararını” yanıtını verdi.

Avukatın aynı konuyla ilgili bir beraat kararını örnek vermek istemesi sırasında ise hakim sözünü keserek “O beraat o mahkemenin ayıbı. Terör örgütünü övmek ifade özgürlüğü mü? Bir bayana tecavüz etmek ifade özgürlüğü müdür? Yani şurada bir kadına tecavüz edilse bunu savunabilir misiniz?” dedi.

Avukatın Levy hakkında beraat talep etmesinin ardından mahkeme karar vermek için duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme Levy’ye 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkemeye tepki

Mahkemenin “O beraat o mahkemenin ayıbı. Terör örgütünü övmek ifade özgürlüğü mü?” şeklindeki sözleri ile barış bidirisi ile tecavüzü ‘eşdeğer’ tutan açıklamasına sosyal medyadan tepki yükseldi.

AYM’nin Ayşe Çelik kararı

AYM, bir televizyon programında “çocuklar ölmesin” dediği için “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla mahkum edilen Ayşe Çelik’in (Ayşe Öğretmen) “ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği”ne karar vermişti.

Söz konusu karar Resmi Gazete’de de yer almıştı.

Gerekçede, başvurucunun esas itibarıyla sebebi her ne olursa olsun çatışmaların durdurulması için kamuoyu oluşturulması çağrısında bulunduğu ifade edilerek, “Söz konusu konuşmanın kamu yararına ilişkin sorunlara ilişkin olduğu konusunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır” denilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HSK'den İstanbul ilçe seçim kurulu başkanları hakkında soruşturma
Sonraki Haber
Soylu'nun gittiği berber: "İlk kez geldi, tesadüfen girdi, o gün tanıştık"