Ana SayfaGüncel“AYM’nin Deniz Yücel kararı tutuklu gazeteciler için emsal niteliğinde”

“AYM’nin Deniz Yücel kararı tutuklu gazeteciler için emsal niteliğinde”

HABER MERKEZİ – Gazeteci Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, müvekkili hakkında AYM’nin verdiği kararın, benzer suçlardan tutuklu gazeteciler için emsal teşkil etmesi gerektiğini belirtti, “Hepsinin tahliye olması gerekir” dedi.

Bir yıl boyunca tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Deniz Yücel’in başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), hem kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı hem de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

Yücel’in avukatı Veysel Ok, AYM’nin verdiği kararın “çok gecikmiş bir karar” olduğunu ancak benzer suçlamalarla tutuklu olan gazeteciler için emsal teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

DW Türkçe’ye konuşan Ok, “Tabii ki doğrudan Deniz’i ilgilendiren bir karar ama şu anda Kürt sorunu nedeniyle haberler yaptığı için tutuklu bulunan ve darbe teşebbüsünü sorgulayan ve bu yüzden tutuklu bulunan tüm gazetecilerin bu kararla beraber aslında tahliye olması gerekir” dedi.

AYM’nin gazeteciliği koruyan bir karara imza attığını dile getiren Veysel Ok, avukatlara da şu çağrıda bulundu:

“Bu kararı kullansınlar, tahliye talep etsinler. Ben Kürt sorunuyla ilgili devletin resmi görüşü dışında haber yaptığı için tutuklu olan Nedim Türfent, İdris Sayılğan ve İdris Yılmaz gibi müvekkilerim için bu girişimde bulunacağım.”

AYM’nin verdiği karara alt mahkemelerin uyup uymayacağı yönündeki soruya ise avukat Ok, şu yanıtı verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre devletin tüm organları, kurumları, kişileri Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorundadır. Bu herkes için bağlayıcıdır. Alt mahkeme için de yerel mahkeme için de cumhurbaşkanı için de parlamenterler için de Meclis için de bağlayıcıdır. Eğer Anayasa Mahkemesi’nin kararı uygulanmazsa, bu bir suçtur.”

Ne olmuştu?

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Deniz Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.

Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı. Yücel’in beraat talebi ise reddedilmişti.

Yücel hakkında 18 yıla kadar ağır hapis cezası talep ediliyor.


Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.