Ana SayfaDünyaBM: Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan sorumlu

BM: Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan sorumlu

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan sorumlu. Raporda, aralarında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da olduğu üst düzey yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM), İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

BM Özel Raportörü Agnes Callamard tarafından açıklanan 100 sayfalık raporda, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu belirtildi.

“Kaşıkçı kasıtlı ve önceden planlanmış bir şekilde öldürülerek yargısız infaza kurban gitti. Suudi Arabistan devletinin uluslararası insan hakları hukuku kapsamında sorumluluğu bulunuyor.”

“Veliaht Prens hakkında soruşturma başlatılmalı”

Raporda, aralarında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da olduğu üst düzey bazı Suudi Arabistan yetkilileri hakkında soruşturma açılması gerektiği de vurgulandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Kaşıkçı’nın öldürülmesini “uluslararası bir cinayet” olarak niteleyen Callamard, Selman’a ekonomik yaptırımlar uygulanmasını tavsiye etti. Tavsiyelerinin başında da Muhammed bin Selman’ın yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulması geliyor.

Callamard ayrıca, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da süren ve 11 kişinin yargılandığı davanın da, şu ana kadar uluslararası standartlardan uzak olduğunu ve mevcut haliyle bu davanın son bulması gerektiğini söyledi.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili suçlamaları reddeden Suudi Arabistan’dan henüz raporla ilgili bir açıklama gelmedi.

Ankara’dan rapora destek

Rapora ilişkin Ankara’dan ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir açıklama yaptı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Çavuşoğlu, BM’nin sorumluların hesap vermesi yönündeki tavsiyelerini “kuvvetle desteklediklerini” belirtti.

“BM Raportörü Callamard’ın Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasına, sorumlularının hesap vermesine yönelik tavsiyelerini kuvvetle destekliyoruz.”

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan vatandaşı olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, birtakım evrak işlemleri için 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Levent’teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

İlk olarak Kaşıkçı’nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim’de gazetecinin başkonsolosluk binasında ‘arbede sonucu’ öldüğünü öne sürmüştü.

Suudi Arabistan yetkililerinin talimatıyla öldürüldüğü üzerinde durulan Kaşıkçı’nın cesedi ise hala ortada yok.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir Onur Haftası’na getirilen yasağın bir bölümü için yürütmeyi durdurma kararı
Sonraki Haber
Belgeselci Kazım Kızıl’a hem beraat hem hapis cezası