Ana SayfaGüncelBu kez açık ara farkla: İstanbul seçimini kazanan yine İmamoğlu

Bu kez açık ara farkla: İstanbul seçimini kazanan yine İmamoğlu

HABER MERKEZİ – İstanbul’da seçmenler büyükşehir belediye başkanlarını seçmek için yeniden sandığa gitti. Saat 08:00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi 17:00’de sonra erdi. 21 adayın olduğu seçim yarışı Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında geçti, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan açık ara farkla İmamoğlu oldu. Sonuçların paylaşıldığı 19:15’te açıklama yapan Yıldırım “Rakibimi tebrik ediyorum” dedi, ardından konuşan İmamoğlu ise “İstanbul’da artık adalet, eşitlik olacak; israf, şatafat, kibir ve ötekileştirme bitecek” dedi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Seçim günü boyunca yaşanan gelişmeleri ve seçim sonuçlarını bloğumuzdan aktardık.

 


22:40 | Ajansların son verileri

AA’ya göre sandıkların yüzde 99,4’ü açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 54,03
  • Binali Yıldırım: % 45,09
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 775,581

ANKA’ya göre sandıkların tamamı (yüzde 100) açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 54,19
  • Binali Yıldırım: % 44,97
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 806,782

22:10 | Almanya Sol Parti Milletvekili: İmamoğlu HDP’nin oylarıyla seçimi büyük bir farkla kazandı

İstanbul seçimini resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Ekrem İmamoğlu’na Almanya’daki siyasetçilerden tebrik geldi.

Almanya Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “AKP için çifte yenilgi. İmamoğlu HDP’nin oylarıyla seçimi büyük bir farkla kazandı. Tebrikler İstanbul” dedi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Michael Roth ise yaptığı açıklamada, “Demokrasinin canlı olduğu Türkiye için ne kadar cesaret verici bir işaret. AB ve Almanya’nın Türklere yüzünü daha güçlü biçimde dönmesi önemli” diye belirtti.

Bremen Eyalet Meclisi’nin Sol Partili milletvekili Doris Achelwilm de İstanbul seçimine ilişkin, “Erdoğan’ın AKP’si için İstanbul’daki seçim yenilgisi sadece onaylanmış olmakla kalmadı aynı zamanda İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy farkını katladı. Türkiye’de AKP rejimine direnen herkese tebrikler” ifadesini kullandı.


22:02 | HDP’den tüm partilere ‘yeni anayasa’ çağrısı


21:30 | YSK Başkanı Güven: İtiraz süreci bittiğinde mazbata verilecek

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yenilenen İBB Başkanlığı seçimi sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, en kısa sürede sonuçlarının yayınlanacağını söyledi.

Güven, “İtiraz süreci bittiğinde mazbata hak edene verilecek” dedi.


21:25 | ABD basınından sonuçlara ilişkin ilk yorumlar

Resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu’nun rakibi Binali Yıldırım’dan 9 puan farkla önde götürdüğü İstanbul seçimine dair ABD basınından ilk yorumlar gelmeye başladı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, İmamoğlu’nun yenilenen İstanbul seçimlerinde iktidar partisini geride bıraktığını belirterek, “İmamoğlu’nun zaferi Erdoğan’ın gücünün zayıflamasının bir işareti olabilir” yorumunda bulundu.

Gazete ayrıca, “Yenilgi özellikle Erdoğan için acı çünkü evinde kaybetti” dedi.

New York Times ise “Türkiye Başkanı (Erdoğan) yenilenen seçimde şiddetli bir yenilgi almış gibi gözüküyor” yorumunda bulundu ve ekledi:

“Seçmenler bir muhalefet adayını (İmamoğlu’nu) tekrar seçerek Recep Tayyip Erdoğan’a tarihi bir ders verdi. Seçim sonucu ‘demokrasinin dirençli ve seçimlerin hala önemli olduğunu’ gösterdi.”

21:21 | Erdoğan: İmamoğlu’nu tebrik ediyorum

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla Ekrem İmamoğlu’nu tebrik etti.

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyorum.
“Bundan önce olduğu gibi önümüzdeki süreçte de demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, ülkemizin barış, refah ve istikrarından taviz vermeden, Cumhur İttifakı’nın ilkeleri çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde, 2023 hedeflerimize yürüyeceğiz.
“Bu ay sonu gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi, Çin ziyareti ve ardından Güney Avrupa ve Balkanlar Zirvesi başta olmak üzere, Türkiye’nin önündeki tüm iç ve dış meselelere, milli menfaatlerimiz doğrultusunda titizlikle eğilmeye devam edeceğiz.”

21:20 | “AKP’nin kaleleri”nde seçimin galibi İmamoğlu


20:45 | Akşener ve Bahçeli’den ilk açıklamalar

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve MHP Genel Başkanı Devler Bahçeli, resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kazanmasını değerlendirdi.

Akşener, sonuçların iktidar için bir uyarı olduğunu söyledi.

“23 Haziran seçimi, 31 Mart’taki seçim sonucunu yok sayan iktidara ve küçük ortağına yapılmış ciddi bir uyarıdır. Milletimiz bu zihniyetin kulağını çekmiştir, İstanbul’da biraz morartmıştır.”

Bahçeli ise yaptığı seçim değerlendirmesinde, “Şu anki tabloya göre CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayının öne çıkması 23 Haziran seçimine bakışımızı asla değiştirmeyecek, hakkın ve hakikatin safındaki inançlı duruşumuzu etkilemeyecektir. Yeni bir erken seçim bahsi açmak ülkemize kötülüktür. Cumhur İttifakı kutlu varlığını muhafaza edecektir” dedi.


20:20 | Temelli: Yolumuza, demokrasi ve barış isteyenlerle devam edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yenilenen İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

bianet’ten Evrim Kepenek’e değerlendirmelerde bulunan Temelli, HDP seçmenlerinin fark yarattığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu sonuçları seçimlerden öte değerlendirmek gerekiyor. Seçmenin tepileri sandığa yansıdı. Demokrasi, barış, özgürlük isteyenler oylarını bir kez daha kullandılar. Seçmen bize bir mesaj verdi.
“Toplum barıştan yana olduğunu ve barış istediğini söyledi. Barış tercih edenler kazandı. Bundan sonraki süreçte, seçimde sandığa yansıyan demokrasi ittifakını geliştireceğimizi düşünüyoruz. Sandık sonuçları demokrasi ittifakını geliştirilmesine devam edeceğimizi söylüyor. Demokrasi ittifakının geliştirilmesi için çalışacağız.
“Türkiye’nin demokrasi ittifakına ihtiyacı var. Bu seçim sonuçları bir kez daha bunu gösterdi. Biz de bundan sonra yolumuza, demokrasi ve barış isteyenlerle devam edeceğiz.”

20:11 | Kılıçdaroğlu: Her şey çok güzel oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yenilenen İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin Twitter’dan açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Her şey çok güzel olacak demiştik ve her şey çok güzel oldu” diye yazdı.


20:10 | HDP İstanbul: Demokrasi İttifakını örelim Türkiye’yi demokratikleştirelim

HDP İstanbul İl Eş Başkanları Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, yenilenen İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Yoldaşlarımıza teşekkürler” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Demokrasi İttifakı’nı örelim Türkiye’yi demokratikleştirelim” denildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Kayyumlara, siyasal soykırım operasyonlarına, Sur ve Cizre’deki katliamlara, emeğin sömürüsüne, doğanın talanına, kadınlara yönelik cins kırımına, gençlerin geleceksizleştirmelerine karşı eşitlik, adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelesine katkılarınızdan dolayı yürek dolusu şükranlarımızı sunuyoruz.
“Sandıkta ortaya çıkan demokratik ittifak ruhunun seçim süreçlerini aşan toplumsal bir demokratik mücadele sürekliliğine dönüşeceğine olan inancımızla sizleri selamlıyoruz. 24 Haziran’la birlikte demokrasi ve özgürlük mücadelesi için görev başındayız.”

20:02 | İmamoğlu’ndan Erdoğan’a çağrı

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi açık ara farkla kazanan Ekrem İmamoğlu, zafer konuşmasında AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

“Partiler gibi liderleri de kutsal değildir. Bir parti başkanı, bir belediye başkanı, bir cumhurbaşkanı fark etmez. Onları kutsallaştırmak asla doğru değildir. En büyük millettir. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız sadece milletindir” sözleri sonrası İmamoğlu, İstanbul için merkezi ve yerelin ‘uyumlu çalışması’nın önemine vurgu yaptı:

“Özellikle devletin başı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenmek istiyorum. Depreme hazırlık gibi, daha hızlı metro yapmak gibi, mülteci konuları gibi İstanbul’un acil sorunlarında merkezi ve yerel yönetimin uyumlu çalışmasını sağlamanın önemi ortadadır. Konuştuğumuz şey 16 milyon vatandaşımızın ihtiyacıdır.
“Ben seçim öncesinde vatandaşlara anlattığım yol haritasına uygun olarak sizinle uyum içerisinde çalışmaya hazırım ve buna talibim. Bunu tüm İstanbullular önünde duyuruyorum. Hiçbir siyasi mesele vatandaşımın mutluluğundan, işsizliğin önlenmesinden önemli değildir.
“Yasal sürecin tamamlanmasının ve mazbatamızı alıp göreve başlamamızın ardından yol haritamızı size sunmak, görüşlerimizi aktarmak aynı zamanda görüşlerinizi almak, sizi en kısa zamanda ziyaret etme talebimi buradan sizlere iletiyorum. Bu ülkenin buna ihtiyacı olduğunun da altını çiziyorum.”

19:55 | AA: Açılan sandık oranı yüzde 99, İmamoğlu açık ara önde

AA’ya göre sandıkların yüzde 99,2’si açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 54,01
  • Binali Yıldırım: % 45,10
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 773,449

19:35 | İmamoğlu’ndan zafer konuşması

“23 Haziran’da yaptığımız İBB seçiminin en önemli ifadelerinden birisi Türkiye’nin demokrasi sürecine olan katkısıydı. Ülkemize, İstanbul’a bu seçimin neticesi hayırlı olsun.
“Sonuç netleşinceye kadar görevlerinin başında kalmalarını önemle rica ediyorum. Bu süreçler ciddi süreçler, sandıkları asla terk etmemenizi rica ediyorum.
“Maalesef demokrasinin saati 31 Mart akşamı çalışmadı, yaşanan her şeyi tüm milletimiz biliyor. Saatleri durdurarak zamanın akışını durduramazsınız. Bugün sandıklardan oy pusulalarının yanı sıra bir de hesap pusulasının çıktığını vatandaşlarıma duyurmak isterim.
“Vatandaş 31 Mart’tan bugüne bugüne kadar yapılanların hesabını bir avuç insana kesmiştir.
“İstanbul’da herkes için yeni ve ortak bir sayfa açıldı. Bu yeni sayfada İstanbul’da artık adalet, eşitlik olacak; israf, şatafat, kibir ve ötekileştirme bitecek. Bugün 16 milyon İstanbullu demokrasiye olan inancımızı tazelemiştir.”

İmamoğlu’nun konuşmasının tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


19:34 | Buldan: Bu günün galibi Kürtler ve HDP olmuştur

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yenilenen İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Buldan, yaptığı paylaşımda “Bu günün galibi Kürtler ve HDP olmuştur Nokta…” diye yazdı.


19:28 | AA: Açılan sandık oranı yüzde 97, İmamoğlu açık ara önde

AA’ya göre sandıkların yüzde 97,3’ü açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 53,84
  • Binali Yıldırım: % 45,25
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 731,449

19:23 | Binali Yıldırım: Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyorum

Binali Yıldırım, AKP İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada Ekrem İmamoğlu’nun seçim sonunçlarından dolayı kutladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Yıldırım, kısa açıklamasında şunları söyledi:

“Seçimleri rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürüyor. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum.
“Elinden gelen bütün gayreti gösteren çalışma arkadaşlarıma ve bizi dinleyen İstanbulumuzun güzel insanlarına teşekkür ediyorum.
“Sabah oy kullanırken de söylediğim gibi seçim demek demokrasi demektir. Türkiye’de demokrasimizin kusursuz işlediğini ortaya koymuştur.
“Arkadaşımızın İstanbul’a güzel hizmetler yapmasını temenni ediyorum. Kendisine yardımcı olacağımızı söylüyorum.”

19:20 | AA: Açılan sandık oranı yüzde 96, İmamoğlu önde

AA’ya göre sandıkların yüzde 96,3’ü açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 53,76
  • Binali Yıldırım: % 45,32
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 711,394

19:15 | AA: Açılan sandık oranı yüzde 95, İmamoğlu açık ara önde

AA’ya göre sandıkların yüzde 95’i açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 53,66
  • Binali Yıldırım: % 45,42
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 685,319

19:15 | ANKA: Açılan sandık oranı yüzde 74, İmamoğlu açık ara önde

ANKA’ya göre sandıkların yüzde 74,9’u açıldı;

  • Ekrem İmamoğlu: % 54,44
  • Binali Yıldırım: % 44,57
  • Aradaki oy farkı İmamoğlu lehine 646,777

19:07 | YSK: Yayın yasağı saat 19:15’te kaldırılacak


18:45 | AA: Verileri 19:30’da açıklayacağız

Sandıkların kapanması sonrası gözler AA’ya çevrilmişken, ajans tarafından yapılan açıklamada verilerin 19:30’da paylaşılacağı duyuruldu.

AA, “Sayın abonelerimiz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili veri akışı saat 19:30’da başlayacaktır” dedi.

Seçim sonuçlarını verecek diğer bir ajans olan ANKA’dan ise veri akışı var. Ajans yaptığı açıklamada, açılan sandık oranını 66 olarak duyurdu.


18:35 | AA: İmamoğlu’nun sandığından kendisi birinci çıktı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy kullandığı Beylikdüzü’ndeki Haldun Taner İlkokulundaki 1382 numaralı sandıkta sayım işlemi tamamlandı.

Kesin olmayan sonuçlara göre, İmamoğlu oy kullandığı sandıkta birinci sırada yer aldı.

AA’nın aktardığına göre oylardan 242’sini İmamoğlu, 62’sini AKP adayı Binali Yıldırım aldı.


18:10 | CHP: Hazırız, başlıyoruz

CHP İstanbul, seçim sonucunu bekleyen adayları Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun fotoğrafını paylaştı.


17:50 | Yıldırım: Sandıkları terk etmeyelim

AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ‘sandıkları terk etmeme’ çağrısı yaptı.

https://twitter.com/BY/status/1142766615576100864


***


17:00 | Oy verme işlemi sona erdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için oy verme işlemi saat 17:00 itibarıyla sona erdi.


16:24 | Başkasının yerine oy kullanılmasına engel olan avukata AKP’lilerden tehdit

Sultangazi’deki Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulu’nda bir kişinin oy kullanması, Ankara Barosu’ndan avukat Olgu Esmer’in bu kişi adına daha önce imza atıldığını fark etmesi üzerine engellendi.

Bir süre sonra aralarında ilçe başkanının da olduğu AKP’li bir grup okula gelerek avukat Esmer’in üzerine yürüdü.

Sendika.org’un haberine göre CHP ve İYİ Partililerin araya girmesiyle saldırı önlendi.

Bu sırada AKP’li bir yetkili Esmer’i “Seninle sonra görüşeceğiz” diyerek tehdit etti.

Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden avukatlar, Esmer’e destek olmak amacıyla okula gitti.


16:15 | Seçim kanununa muhalefet eden 111 kişi hakkında işlem

İBB Başkanlığı seçiminde sabah saatlerinden bu yana seçim kanununa muhalefet eden 111 kişi hakkında işlem başlatıldı.

DHA’nın haberine göre oy pusulasının resmini çeken 43 kişi, sandık başında tartışma çıkartan 22 kişi, beraber oy kullanmak isteyen dokuz kişi, başkasının yerine oy kullanmak isteyen üç kişi, silah bulundurmaktan dört kişi, tehdit ve hakaretten dört kişi, telefonla oy kabinine giren 14 kişi, oy teşhir eden beş kişi ile uygunsuz kıyafet giyen, alkollü yedi kişinin de arasında bulunduğu toplam 111 kişiye adli ve idari işlem yapıldı.


16:00 | YSK’den ‘milletvekili’ mührü vurulan zarflara ilişkin karar

Yüksek Seçim Kurulu, AKP ve CHP’nin zarflardan bazılarına ‘milletvekilleri seçimi’ mühürü basılan, bazılarının da mühürsüz olan oyların geçerli sayılması için yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

Buna göre söz konusu zarflardaki oyların geçerli sayılmasına karar verildi.

Böylece YSK, yanlış mühür basılan, mühürsüz olan veya birden fazla mühür basılan zarfların kullanıldığı oyların geçerli sayılmasına karar vermiş oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, üzerine ‘milletvekilleri seçimi’ mührü basılan zarfların fotoğraflarını paylaşmıştı.


15:50 | Davutoğlu oyunu kullandı

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nejat Sabuncu İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Ardından kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, “Seçimlerin böyle barış ve huzur içerisinde geçmesi önemli. Seçimler Türkiye’de demokratik kültürün en asli unsurudur. Herkesin saygı duyduğu, herkesin süreçten mutmain olduğu bir şekilde seçimlerin tamamlanması başlı başına Türk demokrasisi için bir başarı olacaktır. Aziz İstanbul’umuza da tekrardan hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


14:50 | Maltepe’de yırtılmış oy pusulaları ve zarfları bulundu

Maltepe’deki İmdat Vakfı Dumlupınar Ortaokulu’nun kadınlar tuvaletinde yırtılmış ancak YSK filigranı görünen oy pusulaları ve zarfları bulundu.

Söz konusu gelişmeyi aktaran Sendika.org, konuyla ilgili tutanak tutulduğunu bildirdi.


14:30 | Abdullah Gül oyunu kullandı: İnşallah her şey memleket için güzel olur

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu Beykoz Çubuklu Mahallesi’ndeki Şehit İsmail Kefal İlkokulu’nda kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Gül, şunları söyledi:

“Bir kez daha vatandaşlık görevimizi yerine getirerek oyumuzu kullandık. İnşallah memleket için Türkiye için hayırlı olsun. Önümüzde uzun 4 buçuk yıl gibi uzun bir dönem var. İnşallah her şey memleket için güzel olur, iyi olur. Memleket için vatandaşların beklentileri var ve önümüzde yeni bir seçim olmaması Türkiye için büyük bir avantaj.”

13:40 | Buldan oyunu kullandı: Sandıklardan barış ve kardeşlik çıkacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Bakırköy’ün Florya semtinde bulunan Murat Kölük İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Ardından okulun önünde kısa bir açıklama yapan Buldan, “23 Haziran seçimlerinin Türkiye’nin geleceğine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Umut ediyorum ki bugün kullanılacak oylar sadece İstanbul’un kaderini değil Türkiye’nin kaderini değiştirecektir” dedi.

“Ben bugün ameliyatlı olmama rağmen bir oyun ne kadar kıymetli olduğunu göstermek için buradayım. Bir oyla her şeyin değişebileceğine olan inancımızı her zaman ifade ettik. Bugün aynı inançla bir oyu kullanmak üzere geldim. İstanbul’un aynı zamanda Türkiye’nin kaderini değiştirmesine katkı sunacak oyumu kullandım.
“Keşke 31 Mart’ta kullanılan oylar, gösterilen irade kabul edilseydi ve bugün bu seçimi yapmamış olsaydık. Ama her şeye rağmen halkın iradesi gasp edildiği için halkın iradesine tahammülsüzlük gösterildiği için tekrardan sandık başına gittik. Ben bugün bu sandıktan demokrasinin çıkacağına yürekten inanıyorum. Bugün bu sandıklardan barışın, kardeşliğin ve özgürlüğün fışkıracağına yürekten inanıyorum. İstanbul seçimleri hepimize hayırlar getirsin.”

13:35 | Saadet Partisi adayı oyunu kullandı: Bu defa hayırlı bir netice bekliyoruz

Saadet Partisi’nin adayı Necdet Gökçınar, Beykoz’da bulunan TED Koleji’nde oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Gökçepınar, şunları söyledi:

“Bir daha oy kullanacağız. Bu defa hayırlı bir netice diliyoruz. Halkın iradesinin sandığa yansıması en büyük temennimiz. Sandık kurullarımız görevlerinin başındalar. Ben bu seçimlerimizin evvela İstanbul sonra Türkiyemiz ve bütün insanlık için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

12:40 | Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı

‘Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü’ndeki Haldun Taner İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Ardından gazetecilere açıklama yapan İmamoğlu, “Şehrimize ve milletimize hayırlara vesile olsun. Çok güzel bir netice bekliyorum. Günün sonunda her şey çok güzel olacak” dedi.

Rakibi Binali Yıldırım’ın oyunu kullandıktan sonra ‘helallik istemesi’ne de değinen İmamoğlu, “Oy için seçim için her şeyi yapmak değil, şehrine umut veren cümlelerle seçimi yaşasak… Elbette herkes haklarını helal etsin. Ama bir daha bu hataları yapmayalım” diye konuştu.


12:35 | Temelli oyunu kullandı: Yarın uzun bir yolculuk başlıyor

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Bakırköy’deki Halil Vedat Fıratlı İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Ardından açıklama yapan Temelli, çok ciddi bir hukuksuzluk ve adaletsizlik sürecinden geçtiklerini söyleyerek, “Türkiye halklarına demokrasi mücadelesinde buluşma çağrısı yapıyoruz” dedi.

24 Haziran’dan itibaren ‘uzun bir yolculuğa çıkılacağını’ vurgulayan Temelli, şunları söyledi:

“Yarın 24 Haziran sabahından itibaren uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Üçüncü yolda kararlı bir şekilde yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Bu uzun yolda Türkiye’nin demokrasi ve barışını hep birlikte inşa etmek için çaba göstereceğiz.
“Yarından itibaren bugüne kadar attığımız adımların karşılığında demokrasi ittifakını Türkiye’nin her yerinde örmeye çalışacağız. Halkların Demokratik Partisi olarak Türkiye’nin içinde sıkıştığı bu kutuplaşmadan, kamplaşmadan çıkmanın yolu üçüncü yolda buluşmadan geçiyor.
“Tüm demokrasi güçlerine, sivil toplum örgütlerine, sendikalara, emekçilere, kadınlara bu demokrasi ittifakında buluşma çağrısı yapıyorum. Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik anayasadır. Toplumsal barıştır. Yok edilen toplumsal barışı hep birlikte inşa edelim.
“Türkiye ve Ortadoğu’nun ihtiyacı barıştır, gelin Ortadoğu halklarının beklentisine barış katalım, hep birlikte bu mücadeleyi büyütelim. Demokrasi ve barış yolunda buluşmaya devam edelim. Yarın uzun bir yolculuğa çıkıyoruz, herkes heybesini hazırlasın. Heybesine barış, demokrasi, halkların bir arada yaşama iradesini koysun. Ortak vatanda demokratik cumhuriyeti var edene kadar, bu yolda yürümeye devam edeceğiz.”

12:28 | Erdoğan oyunu kullandı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı.

Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, “İstanbul seçmeni en sağlıklı kararı verecek” dedi.

“İstanbul seçmeni İstanbul için en isabetli kararı verecektir diye düşünüyorum. Hayırlı olsun diyorum.”

Erdoğan ayrıca, seçim sonuçlarını İstanbul’da takip edeceğini söyledi.


12:12 | İstanbul seçimi dünya basınında: “Hem demokrasi hem Erdoğan için bir test”

İstanbul’da devam eden büyükşehir belediye başkanlığı seçimi dünya basının gündeminde.

Fransa haber ajansı AFP, “Kriz koşullarında yenilenen seçim hem demokrasi için hem de Recep Tayyip Erdoğan için bir test olacak” diyor.

New York Times’a göre de “yenilenen İstanbul seçimleri Türkiye demokrasisi ve Erdoğan için bir test niteliğinde.”

The Guardian ise “seçimlerin Erdoğan’a karşı oluşan rüzgârı güçlendireceğini” belirtiyor.

BBC, “Mart yerel seçimlerinde muhalif adayın sürpriz bir şekilde seçimleri kazanmasının ardından İstanbul sakinleri tekrar seçime gidiyor” diyor ve anketlere referansla Ekrem İmamoğlu’nun seçimini kazanmasının olası olduğunu belirtiyor.


12:10 | Akşener oyunu kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan Akeşener, seçimlerin İstanbul için hayırlı olmasını temenni ederek, “Keşke 31 Mart’ta yapılan seçimler yenilenmeseydi ama madem yenilendi biz de gelip vatandaşlık görevimizi yerine getirdik. Sabahtan beri aldığımız bilgilere göre çok yüksek oranda katılım olacak” diye konuştu.

Akşener, seçimleri partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda takip edeceğini söyledi.


11:52 | CHP’den ‘Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi’ duyurusu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ‘Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi’nin numarasını paylaştı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Kaftancıoğlu, “Sorularınız ve sorunlarınız için mümkünse aşağıdaki numarayı arayın. Uzman avukatlarımız her sorunuzu yanıtlayacak, sorunları çözecek ve gerektiğinde anında müdahale edeceklerdir” dedi.

https://twitter.com/ccanannnnnn/status/1142685938675585024


11:45 | Binali Yıldırım oyunu kullandı

‘Cumhur İttifakı’nın AKP’li adayı Binali Yıldırım, Tuzla’daki Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Yıldırım, seçim sonuçlarını AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda takip edeceğini belirterek, “Kırgınlıkları geride bırakma zamanı” dedi.

“İstanbul halkının verdiği kararın başımız gözümüz üzerinde yeri var, mutlaka en doğru kararı vermiş olacak, buna yürekten inanıyorum.
“Bilerek, bilmeyerek eğer bir İstanbullu kardeşimize, rakiplere bir yanlış yapmışsak, haksızlık yapmışsak helallik istiyorum.”

11:30 | İstanbul Valiliği: Kolluk kuvvetleri kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanacak

İstanbul Valiliği 23 Haziran seçimlerinde oy kullanacak olan kolluk kuvvetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Yenilenen seçimde kolluk personelimiz ilçe seçim kurulları tarafından ilan olunan seçmen listesinde kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanacaklar” denildi.

“Seçim güvenliğini sağlamakla görevli kolluk personeline görevli bulundukları seçim çevresinde başka bir sandıkta oy kullanmaları amacıyla talep halinde belge 142 düzenlenmektedir. Ancak yenileme seçimlerinde kolluk personelimiz ilçe seçim kurulları tarafından ilan olunan seçmen listesinde kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanacaklardır. Belge 142 kolluk tarafından takip edilmeyecektir. Seçim günü sandık çevrelerinde görevli kolluk personelinin dönüşümlü olarak seçmen kaydının bulunduğu yerde oy vermeleri sağlanacaktır.”

10:30 | Yarkadaş: Zarfların üzerinde “milletvekilleri seçimi” yazmasına ilişkin sorun çözüldü

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla uyarıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Hukuk Komisyonu, “Bazı sandıklarda sandık mührünün milletvekili genel seçimlerinde kullanılan mühür olduğu tespit edilmiş olup, süreç takibimizde. Sandıklarda tutanak tutturulup seçim süreci devam edilecek. Bu sandıklardaki oyların geçerli sayılması için YSK’ya başvuru yaptık” denildi.

Başvurunun ardından Beykoz İlçe Seçim Kurulu’nun, üzerinde “milletvekili seçimi” yazılı mührün olduğu zarflardaki oyların geçerli sayılmasına yönelik karar aldığı bildirildi.


10:15 | İçişleri Bakanı Soylu oyunu kullandı

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziosmanpaşa Dobruca Ortaokulu’nda oyunu kullandı.

Soylu, ardından yaptığı açıklamada, “Sabah başlayan oy kullanma işlemi sorunsuz ve güvenli bir şekilde başladı. İnşallah bugün de yine İstanbullu hemşehrilerimiz, sorun ve güvenli bir şekilde oylarını kullanırlar” dedi.


08:00 | Oy verme işlemi başladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy verme işlemi saat 08:00 itibarıyla başladı.

Sandıklar saat 17:00’ye kadar açık olacak.

31 bin 342 sandığın kurulan İstanbul’da 10 milyon 560 bin 963 seçmen var. Seçmenler 21 aday arasında seçim yapacak.


Kimler yarışıyor?

  • ‘Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu
  • ‘Cumhur İttifakı’nın AKP’li adayı Binali Yıldırım
  • Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar
  • Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel

Ayrıca seçimde 17 bağımsız aday da yarışıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den tüm partilere çağrı: Yeni bir anayasa sürecini başlatalım
Sonraki Haber
#dramaqueerpride Tarlabaşı'nda başlıyor