Ana SayfaGüncelCHP’li Karabat, HDP’nin kazandığı yerleri hatırlattı: Kayyum atadığınız belediyeleri geri verin

CHP’li Karabat, HDP’nin kazandığı yerleri hatırlattı: Kayyum atadığınız belediyeleri geri verin

HABER MERKEZİ – Meclis kürsüsünde konuşan CHP Milletvekili Karabat, KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesine ilişkin YSK kararı sonrası HDP’nin elinden alınan belediyeleri hatırlattı, “Milletin iradesine saygı duyuyorsanız Tuşba’da, Edremit’te, Bağlar’da kayyum atadığınız belediyeleri geri teslim edin” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile haklarında işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmeyeceğine kanaat getirmiş; ayrıca belediye başkanlığının yanı sıra belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliğine seçilenler için de bu kararın geçerli olduğunu seçimin ardından açıklamıştı.

Bu karar sonrası HDP’nin farkla kazandığı Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar ve Erzurum’un Tekman ilçesi, yine Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi belediyeleri ikinci parti olan AKP’ye geçmişti.

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada söz konusu durumu gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “’Millet iradesine saygı duyuyorum’ diyorsak eğer bu seçimi düzgün okuyacağız. Bu millet iradesinin içinde kayyumlara karşı olmak da var” dedi ve ekledi:

“Eğer milletin iradesine saygı duyuyorsanız Tuşba’da, Edremit’te, Bağlar’da kayyum atadığınız belediyeleri geri teslim edin.”

Karabat, belediyelerin geri verilmesi konusunda ‘basit bir öneri’ de sunarak şöyle devam etti:

“Bir şekilde kendi belediye başkanlarınızı görevden alabiliyorsunuz. Diyorsunuz ki ‘görevi bırakın’. Şimdi o kayyumlara da diyeceksiniz ki: görevi bırakın. ‘Oradaki (belediye) meclisleri kendi başkanını seçsin’ diyeceksiniz. Ve millet iradesi yansıyacak.”

Bunun yapılması durumunda ‘millet iradesine saygı duyulmuş’ olacağını dile getiren CHP’li vekil, bu seçim sonuçlarından özellikle iktidarın ders çıkarması gerektiğini savunarak, “Kullandığı ikincil dilden vazgeçmeli” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Haziran seçimleri öncesi “Kürt de olsa kardeşimdir, o da insandır” dediğini hatırlatan Karabat, bu sözlere tepki göstererek, “Böyle bir dil olabilir mi? İşte bu seçim sonucu aynı zamanda bu dili terk etmemiz gerektiğini söylüyor” diye konuştu.

CHP’li Karabat, bu seçim sonucunun aynı zamanda ‘başkanlık sistemi’nin sorgulanması anlamına geldiğini söyledi.

“Hızlı bir şekilde ‘tek adam rejimi’nden vazgeçmenin yolunu beraberce aramalıyız” diyen Karabat, Türkiye’de ‘öteki’ olmadığını vurguladı: “Bu ülkenin bütün yurttaşları, herkes asil ve asıldır.”

CHP Milletvekili KArabat’ın konuşmasının tamamını BURADAN izleyebilirsiniz.


Gazete Karınca
Previous post
Özgürlükçü Demokrasi Davası: Gazetecilere hem ceza hem tahliye
Next post
İBB Genel Sekreteri ve yardımcıları istifa etti