Ana SayfaÇalışma YaşamıÇiftçiler zorda: “Borçla üretim yapıyoruz, borcu borçla kapatıyoruz”

Çiftçiler zorda: “Borçla üretim yapıyoruz, borcu borçla kapatıyoruz”

HABER MERKEZİ – Ekonomik kriz nedeniyle zor dönemden geçen çiftçiler, borçla üretim yapabildikleri vurgulayarak, “Herkesin bankalara borcu var. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz” diyor. Çiftçiler ayrıca, aşırı yağışın verimi düşürdüğünü ve devletin kendilerine gerekli desteği vermediğini söylüyor.

Türkiye ekonomisinde kriz derinleşirken, gıda fiyatları ve tarım ana gündem maddelerinin başında geliyor.

Tarım sektöründeki kötü gidişattan etkilenen çiftçiler, işçilerin parasını ödemekte zorlanırken, borçla üretim yapmaya çalışıyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Ali Tan isimli çiftçi, yaşadıkları durumu şu sözlerle özetliyor:

“Mazot pahalı, gübre pahalı, ilaç pahalı. Her şey pahalı. Ama bir tek biz ürünü satarken ucuz.”

Mazotun litresini 6,5 liradan, bir kilo taban gübreyi 2,1 liradan, üst gübreyi ise 2,20 liradan aldıklarını aktaran Tan, her şeye zam geldiğini söylüyor:

“Her girdi yüzde 50 zamlandı. Çiftçiler üretim yapmakta zorlanıyorlar. Tarla sahiplerinin çoğu ekim yapmak yerine tarlalarını kiraya veriyor. Adam zarar etmeden para kazanıyor.”

“Aşırı yağış verimi düşürdü”

Bu yıl aşırı yağışlardan ötürü verimde yarı yarıya düşüş yaşandığını da belirten Tan şunları dile getiriyor:

“Aşırı yağışlar ve hava şartlarından dolayı mahsullerin hepsi eksik verdi. Buğday yarı yarıya verdi bu sene. 5 ila 6 ton aldığımız kavun ve karpuzdan bu sene yarısını alıyoruz. Çok yağış verim düşürdü.
“Poyraz mahsul yetişmeden kuruttu. Mahsullerde durum iç açıcı değil. Bu yıl pamuk eken zarar eder. Bakanlık geçen sene 700 kilo verdi dönümüne, bu sene ise ÇKS’ye 500 kilo verdi.
“Kazanan şu anda tüccarlardır. Bizler borçla üretim yapıyoruz. Herkesin bankalara borcu var. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz.”

“İşçinin parasını vermekte zorlanıyoruz”

Üretim girdilerinin çok pahalı olduğuna dikkat çeken bir diğer çiftçi Cuma Kılıç da durumun kötü olduğunu belirtiyor.

İşçilere günlük 70 lira yevmiye verdiğini aktaran Kılıç, ektiği tarlanın dönümde en az 700 kilo vermesi halinde zarar etmekten kurtulacağını ve işçilerin paralarını verebileceğini kaydediyor.

Devletin çiftçiye gerekli desteği vermediğini söyleyen Kılıç, bir dönüm pamuğun maliyetinin bin 500 liradan fazla olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Çiftçi zarar ediyor. İşçi parasını bile vermekte zorlanıyoruz. Aşırı yağışlardan ötürü verim düştü. Perişan durumdayız.”

Girdi maliyetlerinin yükselt olduğunu söyleyen Altan Toygun ise “Herkes borçlu. Kazanan tüccar oluyor. Para yok, durumumuz vahim” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması açıklandı
Sonraki Haber
Hakkari'de konuşan Buldan'dan '23 Haziran' mesajı