Ana SayfaGüncelDemirtaş: Ölümler olmasın diye mücadele yürüttük

Demirtaş: Ölümler olmasın diye mücadele yürüttük

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında yaptığı savunmada ölümler olmasın diye mücadele ettiklerini belirterek, “Bir siyasetçinin elindeki en güçlü mekanizma konuşmaktır, söz söylemektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşmasının ilk oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu’nda yapıldı.

Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmayı HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Saruhan Oluç, Alican Önlü, Mahmut Toğrul, Hüseyin Kaçmaz ve Nusrettin Maçin ile yabancı heyetler de takip etti.

Demirtaş savunmasına, 2012 yılında BDP eş genel başkanlığı yaptığı dönemde konuşmalarından dolayı hakkında “Suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla hazırlanan fezlekeye dair beyanlarda bulunarak başladı.

“Ben o dönem Barış ve Demokrasi Partisi’nin eş genel başkanıydım Sayın Gültan Kışanak’ la birlikte. Parti genel merkezi olarak gerçekten Türkiye’de bugün de yapmaya çalıştığımız gibi ölümleri durdurmak, demokrasiye geçişi sağlamak için bizler mücadele yürütürken parlamento içinde ve dışında tarihi konuşmalar yapıyorduk.
“Bir siyasetçinin elindeki en güçlü mekanizma konuşmaktır. Söz söylemektir. Gittiğimiz her yerde yaptığımız konuşmalar gazetelerde her yerde yayınlandı. Bu konuşmalarımız aracılığıyla kamuoyuna ulaşarak siyasi faaliyetlerimizi yürütebilirdik. Dolayısıyla bu konuşmalar siyasi faaliyetten başka bir şey değil. Fezlekeye konu olan konuşma da bir siyasi faaliyetten başka bir şey değil.”

“Yargı reform paketinin kıymeti yok”

Beyanlarında AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne de değinen Demirtaş, şunları dile getirdi:

“Yakın zamanda yargısal bozulmayı önlemek amacıyla yargıçlar Saray’a toplanmak suretiyle Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı. Yargı üzerindeki baskıların kaldırılması yönünde verilen mesajlar önemliydi.
“Fakat usul esastan önce gelir. Yani yargı üzerinde baskı olmaması gerektiğini söyleyen yürütmenin başı, Saray’a topladığı hakimlere bunu yürütmenin başı sıfatıyla söylüyor. Bu bile başlı başına o belgenin içeriğinin ruhen boş olduğunu gösteriyor.
“Bir yürütme yetkilisi, yargıçları çağırıp perspektif veremez. Bir açıklama yapılacaksa yargıçların olduğu yere gitmelidir. ‘Böyle yapın, şöyle yapın’ diyemez. Bu bile, şu aşamada Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığını gösterir.”

Erdoğan’ın ‘Tutukluluk esas olmamalıdır. Esas olan tutuksuz yargılamadır’ şeklindeki sözlerinin üzerinde de duran Demirtaş, “Aynı kişi, ben Cumhurbaşkanı adayı iken ‘ne tahliyesi ya. Kim kimi tahliye ediyor. O bir teröristtir’ demişti. Süleyman Soylu da ‘buyursunlar tahliye etsinler de görelim’ demişti. Bizi içeri attıranlar, medyada bizi linç ettirenler, Türkiye için çok iyi bir şey yaptıklarını düşünüyorlar” dedi.

Demirtaş, savunmasının devamında hakkındaki 12 nolu fezlekeyi hazırlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Alptekin’in ‘FETÖ üyeliği’ iddiasıyla tutuklandığını belirtti.

“Ben suçlu mu suçsuz mu bilemem. Umarım adil bir yargılamaya tabi tutulur. Ama o bizimle ilgili soruşturmaları yürütürken adil değildi, bunu biliyorum. Kendisi de görev yaptığı dönemler adaletli davranmadı, düzenlemiş olduğu bu fezleke de bunlardan bir tanesi. Fezlekenin tarihi 5 Temmuz 2012. Bundan 9 yıl önce düzenlenmiş bir fezleke. Konuşmayı yaptığım tarih de 14 Nisan 2012. Yani fezleke tarihinden yaklaşık 3 ay önce yapılan bir konuşma.”

Ardından hakkındaki diğer bir fezlekeye değinen Demirtaş, burada Abdullah Öcalan için kullandığı “Kürt Halk Önderine Kürt Halk Önderi denir” ifadesinin suç unsuru sayıldığını belirterek şunları söyledi:

“Söylediğim ‘Kürt Halk Önderi’ sıfatının suç olduğunu kesinlikle düşünmüyorum, kabul etmiyorum. Konuşmamın arkasındayım. Sayın Öcalan, Kürt Halk Önderi kavramlarını sadece burada kullanmadım ki çok kere kullandım. Ben Abdullah Öcalan’ın barış girişimlerinin gerçekten saygın olduğunu düşünüyorum. 20 yıldır bir hücrede tutulan, bir adada tutulan bir siyasi şahsiyetin Türkiye’nin barışı için mesaj vermesi, çağrılar yapması kimsenin zararına değil. Bu yönünün de saygın olduğu kanaatimi koruyorum.”

Demirtaş’ın duruşmasının bugünkü oturumu sona erdi. Duruşmanın ikinci oturumu ise yarın saat 10:00’da başlayacak.


Selahattin Demirtaş’ın bugün yaptığı savunmasının tam metnine buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.

Dava hakkında

Selahattin Demirtaş, “Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla hakkında 142 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Diyarbakır’da açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sanayi 'eriyor': Endeks beklentilerin üzerinde düştü
Sonraki Haber
Akar, Shanahan mektubuna 13 gün sonra cevap gönderdi