Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiyarbakır’da kadınlar erkek şiddetine karşı sokaktaydı

Diyarbakır’da kadınlar erkek şiddetine karşı sokaktaydı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bir araya gelen kadınlar erkek şiddetine karşı sokağa çıktı. Erkek şiddetine dikkat çekmek için eylem yapan kadınlar, “Kullanılan nefret diliyle toplum kutuplaştırılıyor, sokaklar ve meydanlar kadın cinayetlerine şahitlik ediyor” dedi ve şunları sordu: “Daha ne kadar ölmemiz gerekiyor? Yetmedi mi öldüğümüz?”

Diyarbakır’daki sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, dün yapılan eylemde erkek şiddetine dikkat çekmek amacıyla “Kadına yönelik her türlü şiddete karşı yürüyoruz” sloganıyla yürüdü.

Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağı’nda bir araya gelen yüzlerce kadın, siyah pankart taşıdı, “Yasta değil isyandayız”, “Kadınlar durmayacak, kadın susmayacak, kadın haykıracak”, “Çocuk istismarı insanlık suçudur”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Sevgi öldürmez yaşatır” ve “Barışı da baharı da kadınlar getirecek” dövizleri açtı.

“Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin jiyan azadî/Kadın yaşam özgürlük”, “Sessiz kalma suça ortak olma” sloganları atan kadınların eylemine çevredeki yurttaşlar da destek verdi.

Yürüyüş sonunda ortak açıklama Türkçe ve Kürtçe yapıldı. Açıklamada, kadınların sürekli kışkırtılan erkek egemenliğine, militarizme, savaşa, sömürüye, cinsiyetçiliğe, şiddete “artık yeter” dedikleri belirtildi.

“Sistem savaş ürettikçe erkek şiddet üretiyor. Toplum üzerindeki tahakküm mekanizmaları kadın düşmanlığı ve cinsiyetçilik üzerinden derinleştiriliyor. Kullanılan nefret diliyle toplum kutuplaştırılıyor, sokaklar ve meydanlar kadın cinayetlerine şahitlik ediyor. Daha ne kadar ölmemiz gerekiyor? Yetmedi mi öldüğümüz? Böyle biter miyiz?”

Kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Suça sessiz kalmak, suça ortak olmak demektir. Susmayın! Bu cinayetlere ortak olmayın! Bu, devletin, yargının, erkeklerin, medyanın ve tüm toplumun meselesidir” denildi.

Kadınlar “Biz yaşamak istiyoruz” diyerek sonlandırdıkları açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi de yaptı.


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Freddie Mercury'nin daha önce duyulmayan şarkısı yayınlandı
Sonraki Haber
Angelina Jolie yazdı: Mültecilere ne borçluyuz?