Ana SayfaGüncelErdoğan’ın iddialarına Demirtaş ‘önden’ yanıt verdi: Öcalan’a güveniyoruz

Erdoğan’ın iddialarına Demirtaş ‘önden’ yanıt verdi: Öcalan’a güveniyoruz

HABER MERKEZİ – Öcalan’ın mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Demirtaş’la arasında iktidar mücadelesi var” şeklinde yorumlanırken, Demirtaş’ın bu iddiaya yanıt niteliği taşıyan röportajı yayınlandı. Erdoğan’ın dünkü açıklaması öncesi Yeni Yaşam’a konuşan Demirtaş, “Sayın Öcalan’a barış ve demokrasi girişimleri noktasında güveniyoruz; elbette kendisinin yanında olacağız” diyor.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yeni Yaşam gazetesine 23 Haziran seçimleri ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın açıklamalarını değerlendirdiği bir röportaj verdi.

Ferhat Çelik’in sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Öcalan ile görüşmeler yoluyla HDP’nin İstanbul’da strateji değiştireceği şeklinde manipülatif olarak görülen kulislere” ilişkin soru üzerine şunları söylüyor:

“Bu türden tartışmaların yapılmasını engellemek mümkün değil. Siz ne söylerseniz söyleyin, birileri hep böyle yaklaşacaktır. Ama bizim de bu süreçleri ve algıları ve bize karşı yürütülen manipülatif operasyonları doğru okuyup iyi yönetemediğimizi de görmemiz gerekir. Seçilmişlerin rehin alınıp hapse atılmasına yıllardır sessiz kalmaktır asıl eleştirilmesi gereken, bırakılmaları değil. Kaldı ki böyle bir şey de yoktur. Pazarlık iddiaları tümüyle manipülatif, tümüyle dayanaksız iddialardır.”

Öcalan’ın aylarca süren açlık grevlerinin sonlandırılmasındaki rolüne dikkat çeken Demirtaş, Öcalan’a imkan sunulması durumunda ‘birkaç ayda barış ve demokrasi için büyük gelişmelerin yaşanabileceğine’ dikkat çekiyor.

Demirtaş röportajda, “Bu defa böyle bir dönem olur mu, olursa nasıl olur, henüz bilinmiyor. Ama Sayın Öcalan’ın bu konudaki gücü, samimiyeti ve iradesi konusunda sanırım artık herkes hemfikirdir” diyor.

Demirtaş “Öcalan’a barış ve demokrasi girişimleri noktasında güveniyoruz; elbette kendisinin yanında olacağız” diye de ekliyor.

Erdoğan’ın iddiaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün sosyal medya ve televizyonlarda ortak yayınlanan programından bir kare / Fotoğraf: Hürriyet

Demirtaş’ın bu sözleri PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mektubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün canlı yayınla televizyonlarda yorumlanması öncesine denk gelse de, Erdoğan’ın iddialarına yanıt niteliği taşıyor.

Erdoğan, “Burada aslında bir iktidar mücadelesi var. Öcalan ve Demirtaş noktasında ciddi bir iktidar mücadelesine doğru kayma gösteriyor” demişti.

Öcalan’ın Demirtaş’a hesap sorduğunu öne süren Erdoğan, onun söz konusu mektubu ile şu mesajı verdiğini savunmuştu:

“(Öcalan) yaptığı açıklamada, ‘eğer siz beni destekliyorsanız, eğer benim arkamda olan bir partiyseniz, ben sizin ne oraya ne şuraya değil, siz kendi gücünüzü ortaya koymalısınız ve burada bunların herhangi birinden yana değil, kendi tarafsızlığınızı ortaya koymalısınız’ gibi bir hava içinde. Burada bir liderlik mücadelesi var.”

Öcalan’ın mektubu

Dün devletin yayın organı AA tarafından yayınlanan mektubunda Öcalan’ın seçime dönük çağrı yaptığı iddia edilmişti.

Servis edilen haberlerde Öcalan’ın “seçimde tarafsız olun” dediği öne sürülmüştü.

Bugün bir açıklama yapan Asrın Hukuk Bürosu yani Öcalan’ın avukatları ise 18 Haziran’da İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde yaptıkları dördüncü görüşmenin detaylarını aktardı.

Avukatlar, servis edilen haberlerde öne çıkarılan “seçimde tarafsızlık” vurgusuna karşın Öcalan’ın “HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışının güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmaması gerektiğini ifade ettiği”ni ve bununla da “toplumsal uzlaşıyı” kast ettiğini vurguladı.


Avukatları görüşmenin detaylarını ve Öcalan’ın mesajını paylaştı

Öcalan’ın devlet tarafından açıklanan mektubu üzerine – Abdulmelik. Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İGA'dan İbrahim Layık'ın 'ölmeden önce iş çıkışı yapıldı' iddiasına yalanlama
Sonraki Haber
Documentarist'te ödüller sahiplerini buldu