Ana SayfaGüncelETHA’ya baskın: Gazeteciler gözaltında, dosyada ‘gizlilik’ var

ETHA’ya baskın: Gazeteciler gözaltında, dosyada ‘gizlilik’ var

HABER MERKEZİ – Dün yapılan baskınla gözaltına alınan ETHA çalışanları hala gözaltında, gazetecilerin dosyalarında ‘gizlilik’ kararı var. ETHA’ya yapılan baskın ve gazetecilerin gözaltına alınmasına DİSK-Basın İş, TGS, ÖGİ ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ile HDP’den tepki geldi. Yapılan açıklamalarda gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması istendi.

Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) yapılan baskın sonrası gözaltına alınan altısı gazeteci yedi kişi hala gözaltında.

ETHA editörlerinden İsminaz Temel, Deniz Bakır ve Serdal Işık, muhabirler Havva Cuştan ve Ozancan Sarı, Ceylan Yayınları çalışanı Gülçin Aykul ile birlikte ajans çalışanı Mehmet Acettin gözaltında tutuluyor.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, gazetecilerin gözaltı sürelerinin devam ettiği bilgisini paylaştı.

Uçar, ajansa dönük operasyonun gerekçesinin Atılım Gazetesi’nin “İstanbul Sokakta” ekinden kaynaklı yapıldığı bilgisinin kendilerine aktarıldığını söyledi.

Gazeteciler hakkında derginin içerisinde yer alan yazılarla ‘halkı isyana teşvik edici’ TCK’nin 312 maddesinden işlem yapılıyor. Dosyada ise ‘gizlilik’ kararı var.

Gazetecilerden tepki

ETHA’ya baskın ve gazetecilerin gözaltına alınmasına DİSK ve TGS ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ndan tepki geldi.

DİSK-Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

ETHA’nın en çok baskıya uğrayan haber kuruluşlarından biri olduğunu anımsatan Eren, “Birçok  haber kuruluşu ve haber ajansı sürekli devletin baskısına uğruyor. Ona rağmen habercilik yapmaya çalışıyorlar. Özgür basın üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da ETHA’ya yapılan baskının, OHAL sonrasında yapılan ilk ajans baskını olduğunu vurguladı.

“Belki OHAL sonrasında gazete, ajans baskını olmadı ama gazetecilere yönelik baskılarda bir değişim de olmadı. Daha iki gün önce cezaevinden adli kontrol şartıyla bırakılan iki çalışanı ardından yeniden ETHA’ya operasyon yapılmasını özel bir politika olarak düşünüyorum. Gazetecilerin yaptıkları işlere bakılmaksızın, direkt yayın politikaları üzerinden gözaltına alınmaları, tutuklanmaları bu mesleği yapabilme konusunda ciddi sıkıntıları da beraberinde getiriyor.”

TGS olarak sürecin takipçisi olduklarını söyleyen Durmuş, “Arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da “Gazetecilik suç değildir. Gözaltına alınan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı” dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ise “OHAL bitti, ancak gazete, ajanslara yönelik baskı ve gazetecilere yönelik şiddet, gözaltı ve tutuklama hiç bitmedi” diyerek tepkisini dile getirdi.

İnisiyatif açıklamasında, “İktidara biat etmeyen, boyun eğmeyen ve her türlü baskıya rağmen halktan aldığı güçle ayakta duran özgür basın asla susmadı ve susmayacak. Gözaltına alınan tüm gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” denildi.

HDP’den çağrı

ETHA’ya baskın ve gözaltılara bir tepki de HDP’den geldi.

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış imzalı açıklamada, “ETHA’nın kurulduğu günden bugüne gözaltı, tutuklama, tehdit, saldırı ve benzeri birçok yıldırma yöntemine rağmen gazetecilikten vazgeçmemiş bir haber ajansı olduğu” ifade edildi.

Açıklamada “Bu son gözaltı da ETHA’yı gazetecilikten vazgeçiremeyecektir” denildi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de “habercilik yaptığı ve hakikatin sesini halkla, toplumla buluşturmaya çalıştığı için” gazetecilerin gözaltında olduğunu söyleyerek, “ETHA çalışanları serbest bırakılsın” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MSB: İdlib'de gözlem noktamıza saldırı düzenlendi
Sonraki Haber
Hong Kong protestoları: Çin destekli liderin istifası isteniyor