Ana SayfaGüncelFigen Yüksekdağ: Bugün yeni ve iyi bir kavşağa geldik

Figen Yüksekdağ: Bugün yeni ve iyi bir kavşağa geldik

HABER MERKEZİ – ESP Kongresi’ne mesaj gönderen HDP önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Bugün umudumuzu, direncimizi, inancımızı tazeleyerek, yeni ve iyi bir kavşağa geldik” dedi. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise bir kez daha ‘demokratik anayasa’ vurgusunda bulundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 4’üncü Olağanüstü Kongresi’ni “Özgürlük Sokakta Gelecek Sosyalizmde” şiarıyla Ankara Yeni Sahne Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirdi.

Kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekilleri ile 78’liler Girişimi üyeleri katıldı.

Kongrede HDP önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mesajı okundu. Yüksekdağ’ın mesajı şöyle:

“Bu önemli ve tarihsel günde yanınızda olmamanın burukluğunu yaşasam da hiçbir gücün aynı coşkuyu, amacı, yolu paylaşmamıza engel olamayacağını bildiğim için mutluyum aynı zamanda. Engelleri fazla, yokuşları zorlu, tehlikeli yollarda birlikte yürümek yoldaşlığı pekiştirir. Bizler de nerede olursak olalım ortak amacın yolundan yürüdükçe pekiştik ve daha fazla birleştik. Bugün umudumuzu, direncimizi, inancımızı tazeleyerek, yeni ve iyi bir kavşağa geldik.
“ESP kongresi, Türkiye ve Kürdistan halk hareketinin, emekçi solun, kadın özgürlük mücadelesinin ve toplumun tüm kesimlerinden yayılan değişim isteğinin itilim kazanarak, tarihsel bir dönüm noktasına yol açtığı koşullarda gerçekleşiyor. Şüphesiz bu bir tesadüf değil, devrimci gerçekliğin kendisidir. Akanla birlikte akmak, hareketin ve değişimin tam merkezinde yer almak ESP’nin varlık kaynağıdır.
“Geride bıraktığımız dönemde savaşın, imha pratiğinin, darbe OHAL saldırıları ve tekçi faşist rejim hakimiyetinin toplum ve yaşamı ağır bir mengeneye aldığı siyasi koşullarda, umudun ve direncin korunabileceğini, kazanabileceğini gördük ve yaşadık hep birlikte. Bundan sonra da örgütlü toplum ve sokak ekseni, yeni dönemde politik hareketin gelişeceği ana damar olacaktır. Uzun zamandır bazen parlayıp bazen sönen ama hiçbir zaman kesintiye uğramayan toplumsal değişim hareketi kendine yeni yollar arıyor ve açıyor. Her zaman kıvılcımını kendi bağrında taşıyan bu toplumsal hakikat, yaşamı, emekten, özgürlükten, barıştan ve güzellikten yana değiştirecek ana güçtür.
“Gerçekleştirilen kongreyle, halklarımızın devrimci değişim ihtiyaç ve arayışına yanıt olacak kolektif iradenin büyütüleceğine inancım tam. Türkiye sosyalist ve devrimci  demokratik hareketinin tarihsel geleneğini ve güncel dinamiğini üzerinde barındıran ESP, toplumun yeni yaşam arayış ve mücadelesinin de her zaman yılmaz bir savunucusu olmuştur. Bu uğurda amansız ve fırtınalı zamanların sayısız sınavından geçmiştir. HDP’ye rengini veren değerli bir bileşen olmanın ötesinde, Türkiye ve Kürdistan halklarını, işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin umut ve direnç kalesidir. Bugünde kongreden aldığı güçle, bir devrimci misyon partisi olarak çok değerli ürünler vereceğine, çalışmalarıyla yol açacağına, politik önderlik düzeyimize önemli katkılar yapacağına eminim.”

Temelli’den ‘demokratik anayasa’ çağrısı

Temelli ise yaptığı konuşmada bir kez daha ‘demokratik anayasa’ vurgusunda bulundu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın gönderdiği mesajlara vurgu yapan Temelli, “Demokratik anayasayı bir uzlaşı zemininde örme sürecini başlatmalıyız. Bu, tekçi anlayışa bir itirazdır” dedi.

“Şimdi bu itirazı sokakta, mahallede örgütleme zamanıdır. Biz buna inanıyoruz” diye devam eden Temelli, mevcut anlayışı da geçmişin parlamenter sistemine öykünen anlayışı da kabul etmediklerini vurguladı.

Temelli, “Yeni bir parlamenter sistemden bahsediyoruz. Yeni bir parlamenter sistem, yerel demokrasiyle güçlendirilmiş halkların kendi kaderini tayinine saygı duyan bir anlayışla yaklaşıyoruz” diye konuştu.

Previous post
Diyarbakır'da antik bir kent: Eğil – Abdurrahman Gök
Next post
Davutoğlu AKP'yi sert eleştirdi, sistem değişikliği istedi