Ana SayfaKültür-SanatFotoğrafçı Ateş Alpar “Queer Balesi” sergisini yasağa karşı sokağa taşıdı

Fotoğrafçı Ateş Alpar “Queer Balesi” sergisini yasağa karşı sokağa taşıdı

HABER MERKEZİ – Fotoğrafçı Ateş Alpar, 7’nci İzmir Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanması üzerine burada düzenleyeceği “Queer Balesi” isimli sergisini, sokağa taşıdı.

İzmir Valiliği, bu yıl 17-23 Haziran tarihleri arasında 7.’si düzenlenecek olan İzmir LGBTİ+ Onur Haftası kapsamındaki tüm etkinlikleri yasakladığını duyurmuştu.

Onur Haftası kapsamında yapılması planlanan etkinliklerden biri de fotoğrafçı Ateş Alpar’ın Queer Balesi (Queer Ballet) isimli fotoğraf sergisiydi.

Alpar, yasak kararı üzerine sergisini İzmir sokaklarında sergilemeye başladı.

Sergi, Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

Alpar sergisini şu sözlerle anlatıyor:

“Hem Türkiye’de hem de dünyada lubunlar ya sahte bir kimliği devam ettirmenin gerginliğini duyumsarlar ya da öznelliklerini kazanmış bireyler olarak gündelik yaşamlarının tümünü bir direniş sahası olarak yaşamaya devam ederler.
Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle ama en temelde politik nedenlerle yasaklı olmasına rağmen bir çok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor.
Bu fotoğraf sergisi buradan yola çıkarak, 5 yıldır Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.
Alanları terk etmeyen, baskıya ve heteronormatif tahakküme karşı konum alan ve onu aşan lubunların ve onların destekçilerinin görünür/duyulur olma çabalarının kayıt altına alındığı bu sergi, onların mücadelelerinin bir manzarasını çizmektedir: dans eden bir bedenin estetize hareketi kadar sınır esnetici ve o esnekliğin açtığı imkânlar doğrultusunda ele avuca sığamayacak, tutulamayacak, hapsedilemeyecek kadar queer!
Bu yüzden sergi boyunca biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgarın yardımıyla doğaya salınan LGBTİ bayraklarını, uçuşan bedenleri, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, “biz buradayız!” diyen özneleri göreceksiniz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü'ne dava
Sonraki Haber
Sanayi 'eriyor': Endeks beklentilerin üzerinde düştü