Ana SayfaGüncelFotoğraflarla: Habibe Daşğın inşaat tellerini sanat eserine dönüştürüyor

Fotoğraflarla: Habibe Daşğın inşaat tellerini sanat eserine dönüştürüyor

HABER MERKEZİ – İnşaatlardan topladığı tellerden portre heykeller yapan öğretmen Habibe Daşğın, Diyarbakır’da ilk sergisini açtı. Önüne koyduğu hedef doğrultusunda çok yoğun bir şekilde emek harcadığını belirten Daşğın, tüm sanatseverleri sergisini görmeye davet ediyor.


Haber: Bilal Güldem


Diyarbakır’da yaşayan Habibe Daşğın, resim ve heykel sanatına ilgili duyan bir din kültürü öğretmeni.

2011 yılında öğretmenlik yapmaya başlamasıyla birlikte ilk önce resme merak salan Daşğın, sonrasında İran Mahabad’lı heykeltıraş Seywan Saedian’dan tel ve metal heykel eğitimi almaya başladı.

Habibe Daşğın

Aldığı bu eğitimi zamanla pratiğe döken Daşğın, topladığı inşaat tellerinden portreler yapmaya başladı.

Yaklaşık bir yıllık çalışma sonucunda çoğunluğu insan portresi olmak üzere 18 tane tel heykel yapan Daşğın, bu eserlerden oluşan ilk sergisini açtı.

Diyarbakır’ın Ofis semtinde bulunan A4 Atölye’de geçtiğimiz günlerde açılan sergi, 30 Haziran’a kadar görülebilinecek.

Daşğın’la üretimleri ve ilk sergisine dair konuştuk. Avrupa’da çok yaygın olsa da Türkiye’de tellerden çok fazla heykel yapılmadığını belirten Daşğın, duyduğu ilgi doğrultusunda Seywan Saedian’dan aldığı eğitimle birlikte bu işe ciddi şekilde sarıldığını dile getirdi.

Bu alanda henüz çok yeni olduğu için üretimlerinde belli bir konu üzerine odaklanmadığını, genel olarak insan portresi yaptığını anlatan Daşğın, portre çalışmayı sevdiğini ifade etti.

Habibe Daşğın, tellere şekil vermeden önce yapacağı işi ilk olarak kağıda çiziyor. Daşğın, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:

“Kafamda hayali bir model de olsa gerçek bir model de olsa çoğunlukla ilk önce çiziyorum. ‘Nereden başlamalıyım, nereyi birleştirmeliyim’ diyerek bunun hesabını kağıt üzerinde yapıyorum ve sonra tellerle heykeli yapmaya koyuluyorum. Telleri bükerek ve kaynakla biçim veriyorum.”

Çalışmalarında estetik ve zarif durması nedeniyle telleri tercih ettiğini söyleyen Daşğın, “Bu tel portreler gerçek olmasa da bakıldığında insana gerçekmiş gibi bir his uyandırıyor. Yine tellerin duvardaki yansıması bile insanı cezbediyor” diyor.

Her gün okuldan sonra atölyesine giderek akşama kadar burada çalıştığını belirten Daşğın, önüne koyduğu hedef doğrultusunda çok yoğun bir şekilde emek harcadığını belirterek, tüm sanatseverleri sergisini görmeye davet etti.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Öcalan ve üç tutuklunun ailelerinin İmralı başvurusuna ret
Sonraki Haber
Moody's Türkiye'nin kredi notunu indirdi, S-400 krizine not düştü