Ana SayfaEkolojiGençlik Parkı Varlık Fonu’na devredildi

Gençlik Parkı Varlık Fonu’na devredildi

HABER MERKEZİ – Ankara Büyükşehir Belediyesi denetiminde olan Gençlik Parkı’nın Varlık Fonu’na devredildiğini açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi karara tepki gösterdi.

Mimarlar Odası, Ankara’daki Gençlik Parkı’nın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Varlık Fonu’na devredildiğini açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi, “Gençlik Parkı’nın Varlık fonuna devri Cumhuriyet’e ve onun Başkenti Ankara’ya ihanettir” dedi.

“Yargı önünde er geç hesap verecekler”

27 hektarlık alanın devir işleminin 24 Aralık 2018’de tamamlandığını aktaran Karakuş-Candan, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetin kentsel planlamasında yer alan “kent parkı” kavramıyla 1935 yılında kurgulanan Gençlik Parkı hepimizin anılarının ve Cumhuriyet’in izlerinin olduğu en önemli parklardandır.
“İncesu deresinin taşkın alanı olan bataklık alanda planlanan Fransız Theo Leveau tarafından tasarlanan Gençlik Parkı, eğlence dinlenme kültür üçgeninin, sağlıklı bir çevre ve modern kentleşme bakış açısının ürünüdür.
“Hepimize ait olan bu kamusal alanın Varlık Fonu’na devredilmesi ile iktidar Ankara’nın geleceğini satmaya yeltenmiştir. Bu bir ihanettir ve asla kabul edilmez.
“Ankara’da birçok kamusal alanımızın Varlık Fonu’na yerel seçimler öncesi devredilmesinin ne anlama geldiğini iktidar açıklasın.
“Devir işlemleri yangından mal kaçırırcasına yapıldı. Varlık Fonu’na Gençlik Parkı’nı devredenler yargı önünde er geç hesap verecekler.”

Varlık Fonu hakkında

Türkiye Varlık Fonu Başkanlığı görevine 3 Kasım 2016’da getirilen Mehmet Bostan, ‘ilerleme kaydedilmediği’ gerekçesiyle 8 Eylül 2017’de görevden alınmıştı.

Bostan’ın yerine vekaleten Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ getirilirken, 12 Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Fon’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu.

Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da başkan vekilliğine getirilmişti.

Varlık Fonu’na neler devredilmişti?

Olağanüstü Hal (OHAL) kararnameleri ve Başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu kurumları ve şirketlerini bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu’nun kurulduğu günün üzerinden iki buçuk yıl geçti.

Bu süre zarfında Hazine’ye ait bazı işletmeler veya bazı işletmelerdeki Hazine hisseleri, mülkiyeti Hazine’ye ait bazı malvarlıkları, taşınmaz mallar Varlık Fonu’na devredildi.

Fon’a devredilenler arasında Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT ve Borsa İstanbul’un Hazine’ye ait hisselerinin tamamı ile Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank hisselerinin bir bölümü bulunuyor.

Ayrıca TCDD İzmir Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmesi ile Kayseri Şeker Fabrikası hisseleri, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübünün düzenlediği bahislerle ilgili lisanslar ve son olarak da Bodrum’dan Kuşadası’na, Antalya’dan İstanbul’a kadar çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi de geçen yıl kurulan Varlık Fonu’na aktarılanlar arasında.

Buralardan gelen kârlar, mal varlıklarının kira gelirleri, ecrimisil (kira benzeri) gelirleri ve diğer gelirler Varlık Fonu gelirleri arasına giriyor.

Son olarak yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Varlık Fonu’na dış borç yetkisi de verilmişti.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
UEFA'nın eski başkanı Michel Platini gözaltına alındı
Sonraki Haber
Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü'ne dava