Ana SayfaGüncelGöç raporu: Yasaklar insanları zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü

Göç raporu: Yasaklar insanları zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü

HABER MERKEZİ – GÖÇİZDER, sokağa çıkma yasaklarının yoğun olarak yaşandığı 8 Ağustos 2015’ten bugüne merceğe aldığı göç gözlem raporunu açıkladı. Kürt illerinde 4 yılda 386 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinin belirtildiği raporda, bu yasakların insanları zorla yerinden ettiği ve nüfus artış hızını düşürdüğü belirtiliyor.

Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), göç gözlem raporunu açıkladı.

“Sokağa Çıkma Yasakları Gözlem Raporu” başlıklı metin, yasaklar neticesinde yaşanan göçler ve zorla yerinden edilmelere mercek tutuyor.

8 Ağustos 2015 ile 14 Haziran 2019 yılları arasındaki göç hareketliliğine dair veriler raporda yer alıyor.

Rapor, Türkiye’de 1925 yılında uygulanan Şark Islahat Planı ve 1934 yılında çıkarılan Mecburi İskân Kanunu ile yerinden edilme sürecinin ivme kazandığı hatırlatması ile başlıyor ve “Son dönemde ise OHAL yasaları, Sokağa Çıkma Yasakları ve Geçici Özel Bölgeler gibi uygulamalar ile bu politikalar devam ettirilmektedir” deniliyor.

Dört yılda 386 kez sokağa çıkma yasağı

Raporda 8 Ağustos 2015 tarihinde Muş’un Varto ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının daha sonra Diyarbakır, Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Hakkâri, Mardin, Siirt, Tunceli illeri olmak üzere 11 ile yayılarak devam ettiği hatırlatılıyor.

8 Ağustos 2015 ile 14 Haziran 2019 yılları arasında 46 ilçede 525 mahalle, 406 köy, 345 mezra ve 209 bölgede 386 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtiliyor.

Rapora göre sokağa çıkma yasaklarının en fazla uygulandığı il 199 rakamı ile Diyarbakır, yasağın en çok uygulandığı ilçe de 66 kez yasağın ilan edildiği Diyarbakır’ın Lice ilçesi.

Yasaklar zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü

Raporda sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği yerlerde yaşayan yaklaşık 2 milyona yakın kişinin hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı vurgulanırken, yasaklar nedeniyle insanların göç etmek zorunda bırakıldığı, birçok kişiye zorunlu göçün dayatıldığı vurgulanıyor.

İnsanların başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık, eğitim, seyahat, güvenlik, temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamama, haberleşme haklarının ihlal edildiği kaydediliyor.

Raporda dikkat çekici veriler var. Sokağa çıkma yasaklarının yoğunlaştığı 2016-2017 yılları arasında nüfus artış oranlarında düşüş yaşandığına dikkat çekiliyor.

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı kentlerde nüfus oranlarında meydana gelen düşüş / Tablo: GÖÇİZDER

Hükümetin yetkili milletvekillerinin Cizre, Silopi, Sur ve Nusaybin’in toplam nüfusunun yüzde 22’sinin göç ettiğini ve bu 4 ilçeden göç edenlerin sayısının 93 bine ulaştığını belirttiği hatırlatılıyor raporda, ancak hükümet yetkililerinin açıklamalarına nazaran sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamalara referansla bu sayının 1 milyona yakın olduğu söyleniyor.

Sokağa çıkma yasakları sonrası evleri yıkıldığı için yaşadıkları yerlerden zorla göç ettirilen kişilerin uğradıkları maddi ve manevi zararların telefi edilmediği bilgisi de raporda yer alıyor.

Yerinden edilenlerin evleri ‘acele kamulaştırıldı’

Rapora göre, göç etmek zorunda bırakılan kişilerin bir kısmı, kendi olanaklarıyla yaşadıkları yerlere geri dönmüş, birçoğunun evi ise acele kamulaştırma kararı alınarak ellerinden alınmış.

Göç İzleme Derneği raporunda “14 Haziran 1934 tarihinde sistematik bir hal alan ve hala farklı yasa, kanun, yönetmelik, yasak adı altında yürütülen köy yakma/boşaltma, yerinden etme ve zorunlu göç uygulamalarına son verilmesi” çağrısına yer veriliyor ve talepler sıralanıyor.


Raporun tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

Gazete Karınca


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran uranyum zenginleştirme sınırını aşacağını açıkladı
Sonraki Haber
Yıldırım'ın 'Fırat'ın doğusunu temizleme' sözüne HDP'den tepki