Ana SayfaEkolojiHasankeyf’te gözaltına alınanlar serbest, valilikten Ilısu Barajı açıklaması

Hasankeyf’te gözaltına alınanlar serbest, valilikten Ilısu Barajı açıklaması

HABER MERKEZİ – Hasankeyf’te açıklama yapmaları engellenen ve darp edilerek gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyesi 32 kişi ile bir gazeteci serbest bırakıldı. Öte yandan Batman Valiliği, Ilısu Barajı’nda teknik gerekliliklerin tamamlanmasıyla su tutulacağını ve ertelemenin olmadığını açıkladı.

HDP Batman Gençlik Meclisi üyeleri, tarihi Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesine karşı ilçede basın açıklaması yapmak istedi.

Partinin Batman İl Eş Başkanları İkram İrgi ve Gülcemal Erdinç ile HDP’li gençler, açıklama için Hasankeyf ilçesine gelirken, açıklamanın yapılacağı Sehir Terası ile çarşı merkezi ablukaya alındı. Asker ve polisler, abluka altına aldıkları yerlere gençlerin girişine izin vermedi.

HDP’liler daha sonra partilerinin ilçe binası önünde açıklama yapmak istedi ancak polis, valilik kararını gerekçe göstererek bu açıklamaya da izin vermedi.

Buna karşın açıklama yapmak isteyen HDP’lilere polis müdahalede bulunurken, gazeteci Sonya Bayık dahil 33 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Hastanede sağlık kontrolünden geçirilen 33 kişi, götürüldükleri ilçe emniyet müdürlüğünde kimlik tespiti yapıldıktan sonra serbest bırakıldı.

Valilikten Ilısu Barajı açıklaması

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile Dicle Vadisi sular altında bırakılmak isteniyor.

Yapılan resmi açıklamalara göre 10 Haziran’da Ilısu Barajı’nda su tutmaya başlanacaktı, ancak henüz bu işlem başlamış değil.

Konuya ilişkin Batman Valiliği ise bir açıklama yayımlayarak, barajda su tutma işlemlerinin belirlenen takvime göre işlediğini duyurdu.

“Bazı basın yayın kuruluşlarında Ilısu Barajı’nda su tutulmasının 29 Ekim tarihine ertelendiği yönünde haberler yer almıştır. Ilısu Barajı ve HES projesi çalışmaları daha önce kamuoyu ile paylaşılan takvimde devam etmektedir. Herhangi bir aksaklık veya gecikme söz konusu değildir. Teknik gerekliliklerin tamamlanmasını müteakip su tutulmaya başlanacaktır.”

Suların Hasankeyf’e ulaşmasıyla birlikte yaklaşık 200 yerleşim yerinin sular altında kalacağı belirtiliyor.

Son olarak 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü dolayısıyla tarihi kentte bir araya gelen yaşam savunucuları, “Hasankeyf için geç değil” diyerek mücadele çağrısında bulunmuştu.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da “Oluşturulan vahşete ‘dur’ deyin. Gelin hep beraber tarihimize sahip çıkalım” demişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukatları Öcalan'la üçüncü kez görüştü
Sonraki Haber
Seçime 11 gün kala: İstanbul adaylarından açıklamalar