Ana SayfaGüncelHDP’li eşbaşkanlar yanıtlıyor: Çok dilli belediyeciliğe dair eksiklikler neler?

HDP’li eşbaşkanlar yanıtlıyor: Çok dilli belediyeciliğe dair eksiklikler neler?

HABER MERKEZİ – “Çok dilli ve çok kültürlü belediyecilik” anlayışını benimseyeceğini dile getiren HDP’li belediyelerden birçoğu hizmetlerini hala tek veya iki dille vermeye devam ediyor. Bu durumun kendi eksikliklerinden kaynaklandığını kabul eden belediye eşbaşkanları, halka verdikleri sözü en kısa zamanda tutmak için çalıştıklarını söyledi.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Kürt illerindeki kayyum atanmış pek çok belediye HDP tarafından geri alındı.

Seçim öncesi vaatlerinde, “çok dilli ve çok kültürlü belediyecilik” anlayışının daha güçlü şekilde yerleşmesi vaadinde bulunan HDP, kayyum döneminde indirilen pek çok Kürtçe tabelayı yerine koydu.

Ancak HDP bahsettiği ‘çok dilli’ belediyecilik anlayışını tam olarak hayata geçirebilmiş değil.

Örneğin çoğu belediyenin resmi internet sitelerinde Türkçe dışında dil tercihi yok.

Mezopotamya Ajansı’nın yaptığı incelemelere göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi dışında, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere HDP’li il ve ilçe belediyelerinin resmi web sitelerinin dili Türkçe.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde ise, sadece Türkçe ve Kürtçe dil tercihleri bulunuyor.

‘Bu bizim eksikliğimiz’

Bu konudaki eksikliğe dair ajansa konuşan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, eksikliğin kendilerinde olduğunu kabul etti.

“Kürtçe web sitesi çalışmasını yürütecek kadrolarımız yok. Ancak en kısa zamanda Kürtçe web sitemizde hizmet vereceğiz. Kürt kültürü ve dili konusunda çalışmalarımız vardır. Kürtçe çalışma veya hizmet olmazsa olmazımızdır. Biz Kürtçe konusunda adım atmayı hedefliyoruz ancak daha yapamadık. Bu da bizim eksikliğimizdir. Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.”

‘Çok dilli yapıyı göz önünde bulunduracağız’

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ da, yeni web sitelerinin tasarlanma aşamasında olduğunu dile getirdi.

“Bu çerçevede hem içerik güncellemesi hem de daha dinamik bir site hedefliyoruz. Mardin’in çok dilli ve kültürlü yapısını göz önünde bulundurarak Kürtçe ve Türkçe’nin yanı sıra yaşayan diğer diller de web sitemizde yer alacak. Halkın iradesinin yeniden yönetime gelmesiyle beraber halkımızın tüm taleplerinin yanı sıra bilgi edinmeleri için de çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

‘Halkımıza sözümüzü yerine getireceğiz’

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ise, 31 seçimleri öncesi Kürtçe hizmet konusunda söz verdiklerini belirterek, “Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz” dedi.

“Hiç kimsenin 20 milyon Kürt tarafından konuşulan anadilimiz konusunda şüphesi olmasın. Anadil hakkı hem partimizin programı hem de içinde büyüdüğümüz anlayış doğrultusunda yaklaşıyoruz. Mazbatalarımızı aldığımız günden bu yana bütün imkânlarımızı zorlayarak acil bir şekilde halkımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Özellikle kayyumdan aldığımız enkaz ortadadır. Bu enkazı kaldırmaya devam ediyoruz. Şüphesiz bunlar Kürtçe konusunda gerekçe olamaz. Ancak halkımız bilmeli ki bu konularda tüm eksikleri tespit edip elimizden gelen her şeyi yapacağız, bunda ısrar edeceğiz.”
Previous post
"Gitmek" belgeselinin İstanbul gösterimi yasaklandı
Next post
“MİT TIR’ları” davasında altı sanığa hapis cezası